Sosyal Medya

Güncel

HSYK'dan önemli 'başörtüsü' kararı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği, hâkim ve savcıların başörtülü olarak görev yapabileceklerini bildirdi.



Milliyet'in haberine göre, Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı'nın imzasını taşıyan yazıda, Kılık Kıyafet YönetmeliÄŸi'ndeki ''Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanlar ilgili kurum ve kuruluÅŸun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler'' hükmünün yasaklama anlamına gelmediÄŸi savunuldu.

Yazıda, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay'ın kıyafet yönetmeliklerinde açık bir yasaklama olmadığı ve kamu çalışanları için çıkarılan kılık kıyafet yönetmeliÄŸine atıf yapıldığı belirtilerek bu yönetmelikte de 2013 yılında yapılan deÄŸiÅŸiklikle''isteyen memurun baÅŸörtüsüyle isteyen memurunun da ÅŸapkayla'' görev yapması önünde engel kalmadığı ifade edildi.

HSYK'YA SORULDU

Yargıtay BaÅŸkanlığı, 26 Åžubat'ta HSYK'ya bir yazı yazarak “Yargıtay'da görev yapan tetkik hâkim ve Cumhuriyet savcılarının Yargıtay kurulları ve dairelerde yapılan müzakereler ve mürafaalar (duruÅŸmalar) esnasında başı kapalı olarak görev yapıp yapmayacakları hususunda” görüÅŸ talep etti. Yargıtay'ın bu yazısına aynı gün Genel Sekreter Yardımcısı Kanıcı imzasıyla 2 sayfalık bir yanıt verildi. Yanıtta, Kamu Kurul ve KuruluÅŸlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümlerine yer verildi.

Aynı yönetmelikteki 6. maddede yer alan “Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar” ibaresinin 2013 yılında Bakanlar Kurulu'nun yaptığı deÄŸiÅŸtirilerek “Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanlar ilgili kurum ve kuruluÅŸun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler” hükmünün getirildiÄŸine dikkat çekildi. Yazıda aynı deÄŸiÅŸiklikle “Binalar dahilinde başı açık bulunmak kaidedir” ifadesinin de yürürlükten kaldırıldığı vurgulandı. Yazıda ÅŸöyle denildi:

BAÅžÖRTÜLÜ - ÅžAPKALI

''Yürürlükten kalkan bu hükümden sonra yasaklayıcı baÅŸka bir düzenleme olmadığı müddetçe Devlet dairelerinde isteyen kadın memur baÅŸörtülü, isteyen erkek memur ÅŸapkalı olarak çalışabilecek hale gelmiÅŸtir. Kamuda baÅŸörtüsü serbestliÄŸini saÄŸlayan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi hâkim ve savcı için baÅŸörtüsü yasağı getirmemiÅŸtir. Tam aksine,yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi hâkim ve savcıların başı örtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açmıştır. Çünkü bahsedilen 6. maddenin atıfta bulunduÄŸu Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın yönetmelikleri bu konuda herhangi bir yasak içermemektedir. Bu hususta herhangi yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır.”
Yargıtay ve Danıştay'ın kıyafet yönetmeliklerinde de bir yasak bulunmadığı savunulan yazıda yönetmeliklerin iÅŸaret ettiÄŸi 1982 tarihli kılık kıyafet yönetmeliÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸikliklerden sonra “hâkim ve savcılar dahil olmak üzere başın açık olma zorunluluÄŸunun ortadan kalktığı” ifade edildi. Yazıda bu görüÅŸlere dayanılarak “Netice itibariyle mevzuat karşısında hâkim ve savcıların baÅŸörtüsü ile görev yapmalarına engel bir halin bulunmadığı deÄŸerlendirilmiÅŸtir'' denildi.

''BÖYLE BÄ°R HÜKÜM YOK''

Söz konusu yazıyla ilgili konuÅŸan HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Kurul'un hangi konularda karar vereceÄŸine iliÅŸkin yasada açık hükümler olduÄŸunu, bu yüzden görüÅŸün Kurul kararı olarak deÄŸil, Genel Sekreterlik görüÅŸü olarak kaleme alındığını söyledi. Kılık kıyafet yönetmeliÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸikliklerde emniyet, askeriye ve yargının ayrı tutulduÄŸunu hatırlatan Kanıcı yasalarda ve yönetmeliklerde hâkim ve savcıların görevlerini yaparken baÅŸörtüsü takmalarını engelleyen bir hüküm bulunmadığını söyledi.

Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, yerel mahkemelerdeki hâkim ve savcılardan baÅŸörtülü görev yapan olup olmadığına iliÅŸkin kendilerine bir bilgi gelmediÄŸini de belirterek “Bu durum belki 20 yıl önce yadırganıp sorun olabiliyordu. Ama toplumdaki normalleÅŸme yolundaki deÄŸiÅŸiklikten sonra artık kimse yadırgamadığı için ve Türkiye bu duruma alıştığı için kürsüde baÅŸörtülü hâkim ve savcı olsa bile bize bildirilmedi” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.