Sosyal Medya

Güncel

'ABD Husilerle görüştü'

Yemen’de Hadi hükümetinin sözcülerinden Recih Bedi, ABD’nin Husilerle Umman’da görüştüğünü öne sürdü. Husi ve ABD’li yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.



Suudi Arabistan’ın baÅŸkenti Riyad’da bulunan Yemen hükümetinin sözcülerinden Recih Bedi, Reuters’a yaptığı açıklamada ABD’nin Åžii Husilerle Umman’da görüÅŸtüÄŸünü öne sürdü. Bedi, “Amerikalıların isteÄŸi üzerine, özel bir Amerikan uçağıyla Muskat’a götürülen Husilerle toplantılar yapıldığı bilgisini aldık. Biz bu görüÅŸmelerde herhangi bir ÅŸekilde yer almıyoruz” dedi.

Bedi, “Umarız bu görüÅŸmeler BM Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı kararının uygulanması için gösterilen uluslararası çabaların bir parçası olarak yapılıyordur” diye konuÅŸtu.

Reuters’ın ulaÅŸtığı Husi ve ABD’li yetkililer konu hakkında herhangi bir yorum yapmadı. Yemen hükümetinin iddiası doÄŸrulanırsa, ülkedeki krizin baÅŸlangıcından bu yana ABD ile Ä°ran destekli Husiler arasında ilk kez bir görüÅŸme olduÄŸu anlamına gelecek.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdülselam, 23 Mayıs’ta bir heyetle Umman’a gittiklerini ve Umman hükümetiyle kriz hakkında görüÅŸmeler yapacaklarını duyurmuÅŸtu.

Cumartesi günü BM Yemen Özel Temsilcisi Ä°smail Vild Åžeyh Ahmed’le görüÅŸen Yemenli siyasetçiler, Ahmed’in kendilerine ABD’li yetkililer ile Husiler arasında Umman hükümeti arabuluculuÄŸunda dolaylı görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirildiÄŸi bilgisini verdiÄŸini söylemiÅŸti. BM Özel Temsilcisi’nin ekibinden konu hakkında herhangi bir açıklama gelmedi.

Yemen krizinde son durum

Ülkede Ä°ran destekli Husilerin ilerleyiÅŸini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı baÅŸlatmıştı. Yemen'de CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çaÄŸrısı üzerine baÅŸlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiÄŸi açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda DönüÅŸ" operasyonunun baÅŸladığı belirtilmiÅŸti.

Tarafları bir araya getirmek için sarf edilen çabalarda, en son BM tarafından Cenevre'de 28 Mayıs'ta görüÅŸmeler için çaÄŸrı yapılmış ve taraflar bu çaÄŸrıyı kabul etmiÅŸti. Ancak sonrasında görüÅŸmelerin süresiz ertelendiÄŸi duyurulmuÅŸ, sebep olarak da CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Yemen konusunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararının görüÅŸmelerden önce uygulanmasında ısrar etmesi gösterilmiÅŸti.

 

 
 

 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.