Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Gazze Türklerin yaptıklarını unutmayacak'

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının 5'inci yılı nedeniyle Gazze'de gösteri düzenlendi.



Ä°srail'in, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediÄŸi saldırının 5'inci yılı dolayısıyla Gazze açıklarında teknelerle gösteri düzenlendi. Gösteri Gazze'deki Ablukayla Mücadele Halk Komitesi tarafından organize edildi. Gösteriye katılanlar ellerinde Türk bayrakları, Ä°srail ordusunun Mavi Marmara gemisine düzenlediÄŸi saldırıyı kınayan ifadelerin yazılı olduÄŸu pankartlarla olayda hayatını kaybedenlerin fotoÄŸraflarını taşıdı.

Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Sözcüsü Ali en-Nezli, "Ä°srail'in Gazze ablukasını kırmak için canlarını feda eden Mavi Marmara ÅŸehitlerini saygı ve hürmetle anıyoruz. Gazze, Filistin meselesini savunmak ve ablukayı kaldırmak için Türklerin yaptıklarını unutmayacak" dedi.

 

Eyleme katılanların bazıları Ä°srail saldırısında ölen Türklerin fotoÄŸraflarını taşıdı. [FotoÄŸraf: AA]
 

Ä°srail ordusunun, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan 500'den fazla kiÅŸiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da düzenlediÄŸi saldırıda 9 Türk öldürüldü, 56 kiÅŸi yaralandı. Ağır yaralanan Süleyman UÄŸur Söylemez de saldırıdan 4 yıl sonra tedavi gördüÄŸü hastanede hayatını kaybetti. 

 

Türkiye'nin üç talebi

Türkiye’nin Mavi Marmara saldırısının ardından Ä°srail ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için üç koÅŸulun yerine getirilmesini istiyor. Bu ÅŸartlar Ä°srail’in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması. Ä°srail, ABD’nin de baskısı ile Mart 2013’de dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı arayarak özür diledi. Bu süreçten sonra iki ülke arasında bir anlaÅŸmaya varmak için görüÅŸmeler yapıldı. Ancak tazminat konusunda anlaÅŸmaya varılamadığı gibi Ä°srail Gazze'ye ablukanın da kalkmasına yanaÅŸmadı.

 

Türkiye, Ä°srail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun kaldırılmasını istiyor.
[FotoÄŸraf: AA]

 

Hukuki süreç

10 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Mavi Marmara saldırısının ardından Ä°srail’e birçok koldan davalar açıldı. Mavi Marmara maÄŸdurları bireysel olarak yaÅŸadıkları ÅŸehirlerde Ä°srail’e tazminat davaları açtılar. Üç yıldır süren bu davalardan biri Mayıs 2015 yılında sonuçlandı. MaÄŸdurlardan Yücel VelioÄŸlu’nun açtığı davada NevÅŸehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Ä°srail’i maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Türkiye’deki bir diÄŸer dava ise hâlihazırda Ä°stanbul ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde devam eden ceza davası. Ä°srail Genelkurmay BaÅŸkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Ä°stihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve Ä°srail Ä°stihbarat BaÅŸkanı Amos Yadlin ise firari sanık olarak yargılanıyor.

Mavi Marmara maÄŸdurları aynı zamanda davayı uluslararası mahkemelere de taşıdı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan baÅŸvuru önce kabul edilmedi. Ancak avukatların itirazı üzerine mahkeme maÄŸdurların tekrar dinlenmesine karar verdi.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.