Sosyal Medya

Ekonomi

İncirde üretici-market fiyat farkı yüzde 500

Üretici-market fiyat farkında ilk sırada yer alan kuru incirde fark yüzde 500'e ulaştı



Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, mart ve nisan ayında olduÄŸu gibi mayısta da üretici-market fiyat farkında ilk sırada yer alan kuru incirde, farkın yüzde 498'i geçtiÄŸini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarladan markete, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki deÄŸiÅŸimleri takip etmeye devam ettiklerini ifade etti.

Ürün grupları itibarıyla bakıldığında, üretici-market fiyatları arasındaki farkın maydanozda yüzde 437,25, nohutta yüzde 181,34, pirinçte yüzde 142,76, zeytinyağında yüzde 85,28 ve sütte yüzde 178,84'e kadar çıktığına iÅŸaret eden Bayraktar, mart ve nisan ayında olduÄŸu gibi mayısta da üretici market fiyat farkında birinci olan kuru incirde, farkın yüzde 498'i geçtiÄŸini aktardı. 

Bayraktar, kuru incirin 6, maydanozun 5,4, salatalığın 4,9, kabağın 4,6, karpuzun 4,4, sivri biberin 4,2, kuru kayısının 3,1, marulun 3,1, domatesin ise 3 katı fiyata satıldığını belirterek, ÅŸöyle devam etti: 

"Bu kadar fahiÅŸ fiyat farkı olur mu? Üreticide 5 lira 50 kuruÅŸ olan kuru incir, markette 32 lira 90 kuruÅŸtur. Yine tarlada adedi 17 kuruÅŸ olan maydanoz, markette 91 kuruÅŸa satılmaktadır. 34 kuruÅŸluk salatalığın fiyatı 1 lira 66 kuruÅŸa, 49 kuruÅŸ olan kabağın fiyatı 2 lira 26 kuruÅŸa, 55 kuruÅŸ olan karpuzun fiyatı 2 lira 43 kuruÅŸa, 55 kuruÅŸ olan sivri biberin fiyatı ise 2 lira 30 kuruÅŸa çıkmaktadır. Bu düzene son verilmeli, aradaki zincir kırılmalı, fiyat makası daralmalı, üretici kazanmalı, tüketici de fahiÅŸ fiyata ürün tüketmemelidir." 

MARKET VE ÜRETÄ°CÄ° FÄ°YATLARINDAKÄ° DEĞİŞİM 

Mayıs ayında market fiyatlarında sadece kuru kayısı fiyatında deÄŸiÅŸim görülmezken, fiyat düÅŸüÅŸünün yüzde 42,82 ile en fazla domateste meydana geldiÄŸine dikkati çeken Bayraktar, domatesteki fiyat düÅŸüÅŸünü yüzde 31,91 ile patates, yüzde 31,50 ile sivri biber, yüzde 22,61 ile patlıcan, yüzde 20,37 ile marul ve yüzde 20,25 ile kuru soÄŸanın izlediÄŸini bildirdi. Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 21,61 ile limonda görüldüÄŸü bilgisini verdi. 

Söz konusu ayda üretici fiyatlarında maydanoz, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeÅŸil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir ve süt fiyatlarında deÄŸiÅŸim olmadığını aktaran Bayraktar, "Fiyatı en fazla düÅŸen ürün yüzde 54,17 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat düÅŸüÅŸünü yüzde 53,56 ile salatalık, yüzde 49,13 ile domates, yüzde 45,25 ile kabak, yüzde 42,89 ile yeÅŸil soÄŸan ve yüzde 34,95 ile çilek izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde 31,19 ile elmada görüldü" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

FÄ°YAT DEĞİŞİMLERÄ°NÄ°N NEDENLERÄ° 

Limonda, mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki azalmaya baÄŸlı olarak fiyatların artış gösterdiÄŸini belirten Bayraktar, ÅŸunları kaydetti: 

"Elma ve havuçta da benzer bir durum söz konusu. Arzdaki daralma nedeniyle fiyatlar yükseldi. Kuru kayısı ve kuru üzümde meydana gelen don nedeniyle rekoltenin düÅŸük beklenmesi fiyatları artırdı. Üreticide fiyatı en fazla düÅŸen ürünlerden sivri biber, salatalık, domates, kabak, yeÅŸil soÄŸan, çilek, marul, patates, kuru soÄŸan ve patlıcanda hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte fiyatlar geriledi. Daha önce de dile getirdiÄŸimiz gibi özellikle kuru soÄŸan ve patateste yeni ürün hasadının baÅŸlamış olması fiyatları düÅŸürdü. Kilogram fiyatı kuru soÄŸanda 1 lira 45 kuruÅŸa, patateste 2 lira 56 kuruÅŸa indi." 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.