Sosyal Medya

Güncel

'İpek Yolu' kurucusuna müebbet hapis

ABD'li Ross Ulbricht, kurduğu Silk Road (İpek Yolu) adlı internet sitesi üzerinden uyuşturucu alışverişi yapan 6 kişinin ölmesinin ardından yargılandığı davada ömür boyu hapse mahkum edildi.



Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde mahkeme, internette uyuÅŸturucu satışına olanak saÄŸlayan Silk Road (Ä°pek Yolu) sitesinin kurucusu Ross Ulbricht'i ömür boyu hapse mahkum etti. Hakim, siteden uyuÅŸturucu satın alan altı kiÅŸinin öldüÄŸünü, bunun yanı sıra, Ulbricht'in, ÅŸirketine tehdit oluÅŸturan beÅŸ kiÅŸiyi daha öldürmeye çalıştığını söyledi. Otuz bir yaşındaki Ulbricht aynı zamanda mahkemeye 184 milyon dolar ceza ödeyecek.

New York'taki mahkemenin hakimi Katherine Forrest hükmünü okurken iki üniversite mezunu olan Ulbricht'e tipik profile uymadığı halde bir suçlu olduÄŸunu ve kurduÄŸu ÅŸirketi sadece 'büyük bir hata' olarak tanımlamasının kabul edilemeyeceÄŸini söyledi ve ekledi:

"Bu site dikkatlice planlanmış bir hayatın ürünü. Senin baÅŸ yapıtın. Ama herhangi bir uyuÅŸturucu satıcısından daha üstün bir insan deÄŸilsin."

Silk Road sitesi, internetin ancak özel programlar yardımıyla eriÅŸilebilen 'karanlık' kısmında iÅŸ yapıyordu. Yani sıradan internet kullanıcısı bu özel programlar olmadan siteye giremiyordu. Ulbricht'in 2013'de tutuklanmasıyla, savcılığın "uyuÅŸturucu stoklarının neredeyse limitsiz olduÄŸu, benzeri görülmemiÅŸ bir alışveriÅŸ merkezi" dediÄŸi site kapanmıştı.

100 binden fazla alıcıya ulaştı

Savcıya göre site sayesinde yaklaşık 4 bin uyuÅŸturucu satıcısı pazarlarını sokaklardan internet ortamına taşıyabilmiÅŸ, Arjantin'den Avustralya'ya, ABD'den Ukrayna'ya uzanan bir pazarda 100 binden fazla alıcıya ulaÅŸmıştı.

Mahkemeye göre Ulbricht, internetin takip etmesi güç sofistike kısımlarında baÅŸka 'karanlık pazarlar' oluÅŸturulmasına olanak saÄŸlayan izler bıraktı. Bu pazarlarda Silk Road'dakinden çok daha geniÅŸ bir kapsamda yasadışı mallar satılıyor.  

Hakim Forrest'a göre ceza, benzer suçlulara eylemlerinin "çok ciddi sonuçları" olacağını gösterecek.

Davayı takip eden Al Jazeera muhabiri Kristen Saloomey, Ulbricht'in hükmün açıklandığı duruÅŸmada sessizliÄŸini bozduÄŸunu, oÄŸlu Silk Road'dan aldığı eroini aşırı dozda kullanarak ölen bir babayı dinledikten sonra aÄŸlayarak ailelerden özür dilediÄŸini aktardı.

"Bunun olmasını asla istememiÅŸtim. Mahremiyet ve anonimliklerini kullanarak kendi hayatları için seçimler yapabilmeleri için insanları güçlendirmek istemiÅŸtim. Silk Road'u kurduÄŸum zamandaki adam deÄŸilim. Akıllandım, olgunlaÅŸtım ve daha az kibirliyim."

Saloomey'e göre savcılık makamı, Ulbricht'in siteyi özgürlük idealleriyle deÄŸil para için kurduÄŸunu ve uyuÅŸturucu kullanımını kolaylaÅŸtırdığını savundu. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.