Sosyal Medya

Güncel

Pentagon'un İslam Dünyası planı: Böl ve yönet

RAND Corporation'ın 2008 tarihli 'Uzun Savaşın Geleceğini Açıklamak' başlıklı raporunda teklif edilenler şu anda Yemen, Libya ve Suriye'de tatbik ediliyor. Nafeez Ahmed'in yazısı



RAND Corporation, 2008 tarihli 'Uzun Savaşın GeleceÄŸini Açıklamak' baÅŸlıklı raporunda, ABD hükümetine, birleÅŸik bir Ä°slam dünyası oluÅŸturmaya eÄŸilimli düÅŸmanlara” karşı takip edilecek politika seçeneklerini belirledi.

Raporda, ABD Ordusu’na bölgede mevcut jeopolitik düzene meydan okuyan tüm Müslüman siyasi grupları “düÅŸman” olarak görmesi ve bunları zayıflatması tavsiyesinde bulunuluyor.

Raporda, bu zayıflatmanın en önemli stratejisi “böl ve yönet”. Bu kapsamda, “çeÅŸitli Selefi cihatçı gruplar arasındaki fay hatlarının istismar edilmesi, bunların birbirlerine düÅŸürülerek enerjilerini iç çatışmalarda tüketmelerinin saÄŸlanması” çaÄŸrısı yapılıyor. “Kendi hükümetlerini devirmeye odaklanan yerel Selefi cihatçı gruplarla” El Kaide gibi uluslararası cihatçıların birbirine düÅŸürülmesi buna örnek gösteriliyor.

Bu strateji, ÅŸu ana kadar Libya ve Suriye’de tatbik edildi. El Kaide’yle de irtibatları olan yerli isyancılar Kaddafi ve Esad’ı devirmek için ABD tarafından gizlice desteklendi.

RAND kurumunun raporu, ABD ve onun yerli müttefiklerine “milliyetçi cihatçıları uluslararası cihatçıları gözden düÅŸürecek kampanyalar baÅŸlatmak için kullanmaları” tavsiyesinde de bulunuyor.

Nafeez Ahmed'in yazısının tamamı için TIKLAYINIZ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.