Sosyal Medya

Güncel

Bank Asya ile ilgili hükümetten ilk açıklama

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine ilişkin, ''Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin'' dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine iliÅŸkin, "Siyasi bir ÅŸey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir ÅŸey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin?" dedi.

Babacan, Kanal 7'de yayınlanan Ä°skele Sancak programında gündemdeki konulara iliÅŸkin soruları yanıtladı.

BaÅŸbakan Yardımcısı Babacan, Bank Asya'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleÅŸtirilmesi amacıyla TMSF'ye devredilmesi kararına yönelik sorular üzerine, bir süre önce ortaklık yapısıyla ilgili belirsizlikler nedeniyle bankanın yönetim kurulu üyelerinin TMSF tarafından belirlendiÄŸini, bir bakıma sadece yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸine gidildiÄŸini anımsattı.

DOÄžRU GÖRMÜYORUM

Konuya iliÅŸkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıklaması dışında bir yorum yapmayı doÄŸru görmediÄŸini dile getiren Babacan, karara, mali bünye, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerde yaÅŸanan sorunların gerekçe gösterildiÄŸine iÅŸaret etti.

Kararda, "katılım fonu sahiplerinin haklarıyla mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike oluÅŸtuÄŸunun" belirtildiÄŸine dikkati çeken Babacan, ÅŸunları kaydetti:

"Bu, yaklaşık 1,5 milyon kiÅŸinin orada parası var, onların hakları ilerde riske girebilir demek. Bir de mali sistemin güven ve istikrarı açısından bir miktar risk oluÅŸturabilir diye kanaat var. Bu sadece bir kurulun, BDDK'nın kararı deÄŸil, bunun arkasında teknik çalışmalar, raporlar vardır. Çok saÄŸlam bir denetim raporu olmadan kurul bu tür kararları almıyor.

Bankanın temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimi TMSF'ye devrediliyor. Banka canlı bir banka olmaya devam ediyor, banka kapanmıyor. Sadece ortaklık haklarını, sahiplik haklarını artık fiilen TMSF kullanmaya baÅŸlıyor. Bunu da kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleÅŸtirilmesi amacıyla yapıyor. Banka faaliyetine devam edecek ama TMSF burada ortaklık yapısı daha saÄŸlam bir ÅŸekle gelsin diye devir, satış ya da birleÅŸtirme gibi opsiyonlara bakacak. Kararın dışında çok yorum yapmak doÄŸru deÄŸil."

 "Farklı bir düÅŸünce doÄŸru olmaz"

Babacan, kararın siyasi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, "Siyasi bir ÅŸey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir ÅŸey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? Yapılan iÅŸlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi, bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. Hem BDDK hem de TMSF bunlara dikkat eden kuruluÅŸlarımız. O konuda herhangi bir farklı düÅŸünce doÄŸru olmaz" diye konuÅŸtu.

Bankaların tek tek sahiplerinin belli olması gerektiÄŸini vurgulayan Babacan, asıl sorumluluÄŸun kimin üzerinde olduÄŸunun bilinmesinin çok önemli olduÄŸunu söyledi. Bankanın yönetim kurulu üyelerinin deÄŸiÅŸtirilmesinin de bundan kaynaklandığını ifade eden Babacan, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"BDDK hakim ortaklarla ilgili bilgi istedi, bu bilgilerin bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi. DüÅŸünün ki bir bankanın sahibi, hakim ortağı kim diye sorduÄŸunuzda bilgilerin yarısının gelip yarısının gelmemesi doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil.

Bu, BDDK'nın bir kararıdır. Siyasi bir bakış açısı olsa 'paralel yapıyla' mücadele son 1,5 yılın önemli en önemli gündemlerinden birisidir. EÄŸer farklı bir ÅŸey olsa çok daha erken aÅŸamada, çok daha farklı kararlar çıkardı. Bu kararların mümkün olduÄŸunca tam incelenerek, konuyu anlayarak, raporlar oluÅŸturarak ve saÄŸlam bir hukuk zemininde alınması gerekiyor. Zannediyorum ki BDDK bu iÅŸin hukuk zeminini güçlü ÅŸekilde oluÅŸturmuÅŸtur."

 "BDDK, TMSF bağımsız"

Ali Babacan, "Böyle bir kararın kendisine sorulup sorulmadığına" yönelik soruya karşılık ise ÅŸunları kaydetti:

"BDDK, TMSF bağımsız. Kanunları tamamen bağımsız çalışmalarını gerektiriyor. Çok önemli geliÅŸmeler hakkında kuÅŸkusuz bize dönem dönem bilgi verirler. Biz derken bu kimdir? Bunlar çok kısıtlı sayıda kiÅŸilerdir. Bu konularla direkt ilgili hükümet üyesi ki bu durumda benim, BDDK, TMSF benimle ilgili kuruluÅŸlar. Bir ülkenin hükümet baÅŸkanına, devlet baÅŸkanına da kritik ÅŸeylerde kamuoyundan bir süre önce kuÅŸkusuz haber verilir. Bu sadece Türkiye'de deÄŸil, dünyanın her yerinde öyledir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.