Sosyal Medya

Güncel

Bank Asya TMSF'ye devredildi

Şubat ayında yönetimi TMSF'ye geçen Gülen Cemaati'ne yakın Bank Asya bu kez TMSF'ye devredildi.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleÅŸtirilmesi amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verdi.

BDDK açıklamasında, Kurul'un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı.

Açıklamada, "Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaÅŸanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiÄŸinin ortaya çıktığı" belirtildi.

"Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleÅŸtirilmesi amacıyla Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereÄŸince TMSF'ye devredilmesine karar verilmiÅŸtir."

Ä°lgili kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ÅŸöyle:

"Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiÄŸinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beÅŸ üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluÅŸunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleÅŸtirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir. Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete'de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliÄŸ tarihi olarak kabul edilir."

TMSF: EndiÅŸeye gerek yok

TMSF de Bank Asya'nın bu aÅŸamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını, Türk bankacılık sistemiyle iliÅŸkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ile diÄŸer ilgililerin endiÅŸe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. 

Bank Asya'nın TMSF süreci

Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın Bank Asya'nın yönetimi ÅŸubat ayında TMSF'ye geçmiÅŸti. 

BDDK, 3 Åžubat'ta Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermiÅŸti.

Kurul, Banka Asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarıyla ilgili bilgi ve belgelerin 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istemiÅŸti. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceÄŸini belirten Banka'ya, ocak ayının sonuna kadar ek süre vermiÅŸti.

2 Åžubat'a kadar 53 imtiyazlı ortaÄŸa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermemiÅŸti. Bu durum yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yaratmıştı.

Banka daha sonra Kamuyu Aydınlatma Platformu'na 9 Nisan'da yayımladığı açıklamasında, payların yüzde 90,12'sine sahip 152 ortağın teslim ettiÄŸi belgelerin BDDK'ya gönderildiÄŸini bildirmiÅŸti.

BDDK ayrıca mart ayında Bank Asya'da imtiyazlı hisseleri olan Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduÄŸu Sürat Basım ile Forum Ä°nÅŸaat'a ait Bank Asya pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının, TMSF tarafından kullanılmasını kararlaÅŸtırmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.