Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kobani'ye Türkiye'den 62 bin kişi geri döndü

Kobani'ye, çatışmaların sona ermesinden sonra bugüne kadar 62 bin 358 kişi geri döndü



Åžanlıurfa'nın Suruç Ä°lçesi'nin karşısında bulunan ve IŞİD militanları ile 5 ay süren çatışmaların ardından YPG denetiminde kalan Suriye'nin Kobani kentine geri dönüÅŸler devam ediyor. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, savaşın izlerinin silinmeye çalışıldığı ve yeniden inÅŸa çalışmalarının sürdüÄŸü Kobani'ye, çatışmaların sona ermesinden sonra bugüne kadar 62 bin 358 kiÅŸinin geri döndüÄŸünü söyledi.

IŞİD, geçen yıl Eylül ayında, PYD denetimindeki Åžanlıurfa’nın Suruç Ä°lçesi’nin karşısında bulunan Kobani'yi ele geçirmek için saldırı baÅŸlattı. IŞİD'in ilerleyiÅŸi sırasında 200 bin kiÅŸi evini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Kobani, 134 gün süren savaşın ardından IŞİD militanlarının püskürtülmesiyle PYD'nin silahlı kanadı YPG kontrolüne geçti. Kobani'de IŞİD'in 5 ay süren çatışmaların ardından püskürtülmesiyle Suruç’taki çadır kent ve evlerde kalan Kobanililer, ülkelerine dönmeye baÅŸladı.

SAVAÅžTAN SONRA 1602 TIR YARDIM GÖNDERÄ°LDÄ°

Havadan ve karadan süren savaşın ardından harabeye dönen Kobani’de, silahların susmasıyla birlikte hayat normale dönüyor. IŞİD’in çekilmesinin ardından yeniden Kobani’ye dönen Suriyeliler ise yıkılan evlerini onarıp, kentteki enkazı temizliyor.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, IŞİD’in saldırmasıyla birkaç gün içerisinde 200 bin Suriyelinin sınırı geçerek Türkiye'ye sığındığını ve misafir edildiÄŸini söyledi. Çatışmaların sona ermesiyle Suriyelilerin ülkesine dönmeye baÅŸladığını ve Türkiye'nin Kobani'ye insani desteÄŸini sürdürdüÄŸünü anlatan Kaymakam Çiftçi, "200 bin insan mayınlı bölgeden bir hafta içerisinde can kaybı olmadan, ülkemize tahliye edildi. Bunlar için barınma ve gıda yardımı ciddi ÅŸekilde koordine edilerek, Kobanililere sunuldu. Ülke olarak yapmış olduÄŸumuz bu ev sahipliÄŸine BM ve diÄŸer uluslararası toplumlarınca da takdir edildi. Åžu anda çadır kentte 24 bin Suruç ve sınırdaki mahallelerimizde 30 bin civarında Kobanili kalmaya devam ediyor. Haftanın 2 gün Kobani’ye dönüÅŸler için sınır kapımızı açıyoruz. Savaşın bitmesiyle birlikte bugüne kadar resmi kayıtlara göre 62 bin 358 Suriyeli Kobani’ye dönüÅŸ yaptı. Yine savaşın bitmesinin ardından 1602 insani yardım aracı Kobaniye gönderildi" dedi.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N SAYESÄ°NDE BUGÜN KOBANÄ° VAR"

Kobani’nin yeniden inÅŸası için her türlü kolaylığı gösterdiklerini de vurgulayan Çiftçi, "Kobani’de halen sokak temizliÄŸi iÅŸ makineleriyle devam ediyor. Kobani’de halen hastalar ve yaralılar Suruç’a getiriliyor. Gerek mayın temizleme, gerekse saÄŸlık alanında, gerekse de ÅŸehrin altyapısı ile ilgili bütün talepleri deÄŸerlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye olmadan Kobani olamayacağını herkes bu süreçte gördü. Türkiye sayesinde bugün Kobani var ve Türkiye sayesinde Kobani varlığını devam ettirmeye çalışıyor" diye konuÅŸtu.

SINIR KAPISININ AÇILMASI Ä°ÇÄ°N MÜRACAAT EDÄ°LDÄ°

Kobani’nin dünyaya açılan tek noktası olan MurÅŸitpınar Sınır Kapısı'nın açılması için de müracaatlarının olduÄŸunu anlatan Çiftçi, "Biz MürÅŸitpınar Sınır Kapısı’nın gümrük kapısı olması için Valilik ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na müracaatta bulunduk. Bu noktada halen çalışmalarımız devam etmektedir. Umarım kısa sürede bu kapı gümrük kapısı olarak hizmet vermeye baÅŸlar. Ä°nÅŸallah burası gümrük kapısı olduktan sonra hem Türkiye’nin ihracat kapasitesine bir katkısı olur, hem de bölge insanının normalleÅŸmesi ve ticari faaliyetlerinin artmasını saÄŸlar. Ticaret artıkça bölgedeki ÅŸu anda belki yaÅŸanan temel sıkıntıların çok büyük oranda izole olacağını deÄŸerlendiriyoruz" dedi.

Öte yandan IŞİD’in saldırılarının ardından harabeye dönen MürÅŸitpınar ve Kobani Sınır Kapısı'nda enkaz temizleme çalışması devam ediyor. Saldırılarda kullanılamaz hale gelen sınır kapısında onarım çalışması devam ederken, kapının bulunduÄŸu bölgeye 32 güvenlik kamerası yerleÅŸtirildi.

TSK: 4 KİŞİ YAKALANDI

Bu arada Genelkurmay BaÅŸkanlığı, kaçak geçiÅŸlerin önlenmesine yönelik çalışmalar sırasında sınırı kaçak geçmeye çalışan 4 kiÅŸinin yakalandığı belirtilerek, "Ä°kisi avukat toplam dört ÅŸahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1’inci Hudut Alay Komutanlığı hudut unsurları tarafından, Gaziantep OÄŸuzeli’nde yasa dışı yollarla Türkiye’den Suriye’ye çıkış yapmaya çalışırken, silahsız ve teçhizatsız olarak yakalanmıştır. Söz konusu ÅŸahıslar hakkında, sevk edildikleri mahkeme tarafından, 'DEAÅž terör örgütüne üye olmak' suçundan adli iÅŸlem baÅŸlatılmıştır" denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.