Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katar Bağdat'taki büyükelçiliğini yeniden açıyor

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Atiyye, Irak'ın Kuveyt'i işgaline tepki olarak 1991'de kapatılan Bağdat'taki Katar Büyükelçiliği'nin yeniden açılacağını söyledi.



Katar DışiÅŸleri Bakanı Halid bin Muhammed Atiyye, Iraklı mevkidaşı Ä°brahim Caferi ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında, terörle mücadele konusunda ülkesinin Irak hükümetine verdiÄŸi desteÄŸi vurguladı. Atiyye, Irak'ın egemenliÄŸini desteklediklerini ve iki ülke arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirme konusunda istekli olduklarını, BaÄŸdat’ta Katar BüyükelçiliÄŸi'nin yakında yeniden açılacağını ifade etti.

BaÄŸdat ziyareti kapsamında perÅŸembe günü CumhurbaÅŸkanı Fuad Masum ve Meclis BaÅŸkanı Selim Ceburi ile bir araya geldiklerini, görüÅŸmelerde Katar BüyükelçiliÄŸi'nin yeniden açılması konusunun ele alındığını söyleyen Atiyye, "GörüÅŸmelerde BaÄŸdat'taki Katar BüyükelçiliÄŸi'nin yeniden açılması konusunda mutabakata vardık. Büyükelçilik yakın zamanda açılacak" dedi.

Atiyye, Irak'ta terörün sona ermesi için ulusal uzlaşının gerekli olduÄŸunu ve ülkesinin, Irak hükümetinin terörle mücadelesine güçlü destek veren ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Katar'ın terör karşısındaki tutumu açıktır. Terörün her türlüsünü kınıyoruz. Terörün kaynağını ve sebeplerini araÅŸtırmak ve ortadan kaldırmak gerekiyor" diye konuÅŸtu.

"Yemen’e müdahalemiz meÅŸru bir hükümetin isteÄŸiyle oldu"

KonuÅŸmasında Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyonun Yemen'e yönelik hava saldırılarına da deÄŸinen Atiyye, "Körfez ülkelerinin Yemen'e müdahalesi, bir devletin baÅŸka bir devlete müdahalesi olarak görülmemeli. Çünkü bu müdahale meÅŸru bir hükümetin talebi üzerine gerçekleÅŸti" dedi.

"Dışarıdan kara birlikleri talep etmedik"

Irak DışiÅŸleri Bakanı Caferi ise Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı yürüttüÄŸü mücadelede yabancı ülkelerden kara birlikleri talep etmediklerini, bunun yerine güvenlik ve insani yardım alanında destek beklediklerini vurguladı.

Caferi, Irak'ın son dönemde bölge ülkeleriyle iliÅŸkilerini büyük ölçüde geliÅŸtirdiÄŸini ifade ederek, bu çerçevede Suudi Arabistan'ın, BaÄŸdat'taki büyükelçisini belirlediÄŸini, Katar'ın da yakın zamanda bu yönde adım atacağını ifade etti.

Caferi, Katar'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne insani yardımda bulunduÄŸunu ve bu yardımların artmasını temenni ettiklerini söyleyerek, ayrıca IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede hükümet güçlerinin yanında yer alan HaÅŸdu Åžabi adlı milis güçlerinin "militan" olmadığının altını çizdi.

Katar DışiÅŸleri Bakanı Halid bin Muhammed Atiyye, Eski Devlet BaÅŸkanı Saddam Hüseyin'in devrildiÄŸi 2003'ten bu yana Irak'a yapılan ilk üst düzey resmi ziyaret kapsamında perÅŸembe akÅŸamı baÅŸkent BaÄŸdat'taydı. Katar, 1991'de Irak'ın Kuveyt'i iÅŸgaline tepki olarak BaÄŸdat'taki büyükelçiliÄŸini kapatmıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.