Sosyal Medya

Güncel

ABD Küba'yı listeden çıkardı

Amerika Birleşik Devletleri, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden resmen çıkardı.



Amerika BirleÅŸik Devletleri, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı. Karar diplomatik iliÅŸkileri yeniden tesis etmeye çalışan iki ülke için önemli ancak sınırlı etkiye sahip.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, 14 Nisan’da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarabileceklerini duyurmuÅŸ ve Kongre’nin 45 gün içinde inceleme yapması için süreci baÅŸlatmıştı. Bugün itibariyle dolan süre içerisinde Kongre’den herhangi bir itiraz çıkmayınca, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Küba’nın listeden çıkarıldığını resmen açıkladı. Washington, Küba’yı 1982 yılında Latin Amerika’daki silahlı hareketlere desteÄŸi nedeniyle listeye koymuÅŸtu.

Küba yönetimi, listede kalmalarının iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin yeniden tesisi için yapılan çalışmalarda bir engel olarak görüyordu.

Karar daha çok sembolik bir iÅŸlev görüyor. Teröre destek veren ülkeler listesinde bulunan ülkeler, ABD’nin ekonomik yardımlarından yararlanamıyor ve ABD’den silah ithal edemiyor. Listeden çıkarılmasına raÄŸmen, Küba’ya uygulanan geniÅŸ ticari ve silah ambargoları ÅŸimdilik devam ediyor.

Küba’nın çıkarılmasıyla listede sadece Ä°ran, Sudan ve Suriye kaldı.

ABD – Küba iliÅŸkileri

Washington ve Havana arasındaki iliÅŸkiler 1959’daki Küba Devrimi’nden kötüleÅŸmiÅŸti. ABD Küba’ya 1960’ta ticari ambargo baÅŸlattı, 1961 yılında da iliÅŸkileri tamamen kesti.
17 Aralık 2014’te Obama ve Küba Devlet BaÅŸkanı Raul Castro, eÅŸ zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkileri yeniden tesis etme kararı aldıklarını duyurmuÅŸtu. O günden bu yana iki ülke arasında dört tur üst düzey görüÅŸme gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ve taraflar karşılıklı olarak büyükelçilikler açılması konusunda anlaÅŸmaya yaklaÅŸtıklarını açıklamıştı.

ABD Kongresi, seyahat yasağını kaldırmayı deÄŸerlendiriyor. BaÅŸkan Obama, ABD’lilerin Küba’ya yaptığı bazı seyahatler konusunda kısıtlamaları gevÅŸetse de turistik amaçlı seyahatler hâlâ yasadışı sayılıyor.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.