Sosyal Medya

Güncel

Hrant Dink soruşturmasında yeni detaylar

Yılmazer'in, Hrant Dink cinayeti kapsamında tutuklanmasına ilişkin kararda, yeni detaylar yer ald



Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyet uzantısına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturmada tutuklu bulunan dönemin Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı C Åžube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, Dink cinayeti kapsamında da tutuklanmasına iliÅŸkin kararda, yeni detaylar yer aldı. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de ÅžiÅŸli'de uÄŸradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilliÄŸi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruÅŸturmada, ÅŸüpheli sıfatıyla 2. kez ifadesi alınan Yılmazer, Ä°stanbul 5. Sulh Ceza HakimliÄŸi'nce tutuklandı.

Hakimlik kararında, ÅŸüpheli Yılmazer'in "suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurma ve tasarlayarak öldürmeye yardım etme" suçlarından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildiÄŸi belirtilerek, suç tarihinde Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı C Åžube Müdürü olarak görev yapan Yılmazer'in görev alanının "azınlıklar ve dini oluÅŸumlar" olduÄŸu kaydedildi.

"C-5, Ä°ÇÄ°ÅžLERÄ° BAKANLIÄžI OLURU Ä°LE ÇALIÅžMAYA BAÅžLADI"

Åžüphelilerin, Hrant Dink cinayetini iÅŸleyen örgütün yönetici veya üyesi olmamakla beraber cinayetin iÅŸleneceÄŸi bilgisine sahip oldukları aktarılan kararda, görevleri gereÄŸi cinayeti iÅŸleyecek örgüte operasyon yapmayan veya Dink'e ÅŸahsi, fiziki ve mekansal koruma saÄŸlamayarak, suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte hizmet ve yardımda bulunan ÅŸüphelilerin eyleminin "örgüte yardım" olarak deÄŸerlendirildiÄŸi iddiasıyla yürütülen soruÅŸturmada yeni delillerin elde edildiÄŸi vurgulandı.

Kararda, Yılmazer tarafından "C-5" isimli gizli birimin oluÅŸturulduÄŸu ve baÅŸlangıçta sadece komiser ve yardımcılarının yalıtılmış bir ortamda görev yaptıkları anlatılarak, bu odaya girmelerine izin verilmeyen polis memurlarının sadece getir ve götür iÅŸlerinde kullanıldıkları kaydedildi.

Dink cinayeti, Rahip Santora cinayeti, Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diÄŸer önemli tüm olaylara bu büronun baktığı belirtilen kararda, "C-5" bürosunun Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın oluru ile 23 Kasım 2012'de yasal mevzuata baÄŸlı olarak çalışmaya baÅŸladığı aktarıldı.

Kararda, ''Burada, öncesinde kanun ve mevzuat dışı gizlice oluÅŸturulan bir birim olarak yapılması planlanan Ergenekon, Balyoz ve benzeri operasyonların alt yapısının hazırlandığı tespit edilmiÅŸtir'' denildi.

"AKYÜREK VE FUAT MÜDÜR ARKAMIZDA..."

Ogün Samast'ın 5 Aralık 2014 ve 23 Ocak 2015'te savcılıkça alınan ifadesine de deÄŸinilen kararda, Samast'ın ''Dink cinayeti ile ilgili kamu görevlileri hakkında yürütülen soruÅŸturma nedeni ile Yılmazer ve Ramazan Akyürek'in etkisi kalmadığın için korkusunu yenerek konuÅŸmaya karar verdiÄŸini'' söylediÄŸi hatırlatıldı. 

Kararda, Samast'ın ÅŸu ifadelerine yer verildi: 

"Dink cinayetinden 1 hafta önce Yasin Hayal ile Erhan Tuncel'in evine gittik. Tuncel, burada Dink'in 6-5 fotoÄŸrafı ile adres bilgilerinin bulunduÄŸu dosyayı verdi. Tuncel'in, Yasin Hayal'e 'Ramazan Akyürek ve Fuat müdür arkamızda' dediÄŸini duydum ve konuttan çıktıktan sonra bunu Hayal'e sordum. Hayal de bana 'Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer arkamızda' dedi.''

Kararda, bu beyanlardan Dink cinayeti öncesi tüm süreçlerde yapılan hazırlıklardan Yılmazer'in bilgi sahibi olduÄŸunun anlaşıldığı kaydedildi.

"CÄ°NAYETÄ°N BÄ°LÄ°NMESÄ°NE RAÄžMEN DÄ°NK KORUNMADI"

Kararda ÅŸu ifadelere yer verildi: 

"Åžüpheli Yılmazer, Yasin Hayal grubu tarafından geliÅŸtirilen Dink cinayeti tasarısı ile ilgili olarak, Trabzon Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü'nden kendisine sunulan F4 raporlarından, cinayeti iÅŸleyecek kiÅŸilerin bilinmesine raÄŸmen, açık ve yakın tehlike altında bulunan Dink'in korunması gerekirken, görevi gereÄŸi cinayeti önleme, cinayet hazırlığı yapan örgüte hakem rolü oynayarak operasyon yaptırma, bu grubu etkisiz hale getirme ve Dink'i kanundan kaynaklanan koruma yükümlülüÄŸüne aykırı hareket etmiÅŸtir. 

Emniyet içindeki bir yapılanmanın gerçekleÅŸtirilmesi için Hrant Dink'e ÅŸahsi ve mekansal koruma saÄŸlamadığı anlaşılan Yılmazer, emniyet içinde cemaat olarak tanımlanan bir yapılanmayı gerçekleÅŸtirerek sonradan kumpas oldukları anlaşılan Ergenekon, Balyoz gibi soruÅŸturmaları baÅŸlatmayı amaç edinen suç örgütünün yöneticilerindendir.

Bu anlamda, amaç suçun gerçekleÅŸtirilmesi için Dink'in mutlak suretle öldürüleceÄŸi, bunun için hazırlıklar yapıldığı ve (cinayetin) bilinmesi raÄŸmen amaç suçun gerçekleÅŸmesi için araç suç olan Dink cinayetinin gerçekleÅŸmesi beklenmiÅŸtir."

Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığına 23 Kasım 2006'da Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ramazan Akyürek tarafından son verilmesine raÄŸmen, bu hususun kendisine tebliÄŸ edilmediÄŸi anlatılan kararda, Dink cinayeti tasarısı ile ilgili bilgi akışının kesilmesinin önüne geçildiÄŸi ancak elde edilen yeni bilgilerin F4 raporlarına dönüÅŸtürülmesi ve resmi kayıtlara geçirilmesinin de bu ÅŸekilde engellendiÄŸi kaydedildi.

Kararda, Trabzon Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü'nde yazışmaların ve medya dosyalarının bulunduÄŸu sunucunun arızalandığı gerekçesi ile Dink cinayetinden 9 gün önce arıza formu tanzim edilerek, Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı'na gönderildiÄŸi belirtildi.

"EVRAKLAR YOK EDÄ°LDÄ°"

Yeni sunucunun Trabzon Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü'ne getirildiÄŸi ancak arızalı olduÄŸu iddia edilen Trabzon Ä°stihbarat Åžube MüdürlüÄŸü yazışmaları ve medya dosyalarının bulunduÄŸu sunucunun Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı'na teslimine ve tamirine iliÅŸkin bir evrakın bulunamadığı vurgulanan kararda, Dink cinayeti tasarısına iliÅŸkin bütün resmi yazışma ve medya dosyalarının da bulunduÄŸu sunucunun imha edilerek sorumluluk doÄŸuracak Dink cinayeti öncesinde dinleme kararıyla elde edilen son kayıtları ve resmi yazışmaların tümünün yok edildiÄŸinin anlaşıldığı vurgulandı.

Hakimlik, bu nedenlerle kuvvetli suç ÅŸüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, bu suçların yasada öngörülen cezalarının alt ve üst sınırı ile soruÅŸturmanın henüz tamamlanmadığını dikkate alarak Ali Fuat Yılmazer'in sevk edildiÄŸi maddeler kapsamında tutuklanmasına karar verdi.

Kaynak: AA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.