Sosyal Medya

Güncel

''Bank Asya'da 800 bin işlem silindi'' iddiası

Bank Asya'da muhasebe ve borç yapılandırma kayıtlarının bulunduğu 800 bin işlemin silindiği ortaya çıktı.



Sabah'ın iddiasına göre; 'Paralel Yapı'nın Bank Asya'da 800 bin iÅŸlemi kayıtlardan sildiÄŸi ve bazı borçları yeniden yapılandırdığı tespit edildi. Bankaya ulusal güvenlik incelemesi baÅŸlatılması planlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) biliÅŸim uzmanlarının Bank Asya'da yaptığı incelemelerde ÅŸok bir detay daha ortaya çıktı. 17 ve 25 Aralık darbe giriÅŸimi baÅŸarısızlıkla sonuçlanınca yasadışı dinlemeleri Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) ve emniyette tek tek silen Paralel Yapı'nın aynı iÅŸlemi Bank Asya'da da gerçekleÅŸtirdiÄŸi anlaşıldı. Yapılan incelemelerde 17 Aralık'tan hemen sonra Bank Asya'da 800 bin iÅŸlemin silindiÄŸi tespit edildi. Muhasebe kayıtları silinirken, bazı borçların da yeniden yapılandırıldığı öÄŸrenildi. 70'inci madde kapsamına alınmasının ardından bankaya 1 yıl süre verildiÄŸini belirten uzmanlar, "Bu sürede bilançolarını düzeltip, kayıtları silmiÅŸler. Aynı dönemde biliÅŸim uzmanları da bankada inceleme yaptı. O dönemde 800 bin-1 milyon arasında iÅŸlemin silindiÄŸi ortaya çıktı" dedi. BiliÅŸim uzmanlarının konunun murakıplar tarafından incelenmesi talebinde bulunduÄŸunu belirten uzmanlar, bazı dairelerin bu talebe olumlu yanıt vermediÄŸini, iÅŸin üzerine gidenlere de baskı yapıldığını anlattı. Edinilen bilgilere göre, bu durumun üzerine gitmek isteyen bürokratlar kurumdaki 'Paralel Yapı'ya yakın isimler tarafından etkisiz hale getirildi.

ULUSAL GÜVENLÄ°K Ä°NCELEMESÄ°

'Paralel Yapı'nın Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından 'terör örgütü' olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin bu bankadaki hesaplarının incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, 'terör örgütü' üyeleri ile bir baÄŸ kurulması durumunda bankaya ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının mümkün olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.

BELGELER HÂLÂ TAMAMLANMADI

Yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın ortaklarının da eksik belgeleri henüz tamamlayamadığı öÄŸrenildi. Belge gönderenlerin de eksiklikleri bulunduÄŸu ifade edildi. Ortakların Paralel medya organlarında avukatları aracılığıyla yaptıkları BDDK yönetimini hedef alan açıklamalarının da çalışanları yıldırma amaçlı olduÄŸu belirtiliyor. BDDK yetkilileri, Bankacılık Kanunu kapsamında hareket ettiklerini ifade ederek, "Belgelerin tamamlanması, ilgili kurumlardan olumlu yanıt gelmesi durumunda gerekli iÅŸlemler yapılır. Ä°mtiyazlı ortaklardan incelemesi tamamlanan, eksiklerini giderenler, sorunlu olmayanların hisseleri kendilerine iade edilir. Ancak henüz belgeler tamamlanmış deÄŸil" dedi. GeçtiÄŸimiz günlerde BDDK'nın yeni BaÅŸkanı Mehmet Ali Akben de belgelerin tamamlanmadığını bildirmiÅŸti.

DAVALARLA BASKI YAPIYORLAR

'Paralel Yapı', BDDK'nın çalışmalarını kilitlemek için milyonluk davalarla baskı yapmaya çalışıyor. Bu yapının üzerine giden kurul üyelerini sindirmek için milyonluk tazminat davalar açılıyor. Nitekim 94 ortağın her biri BDDK üyelerine tazminat ve alacak davası açacaklarına yönelik ihtarname gönderdi. Üstelik bu ihtarnameler kurumdaki iÅŸ adresine deÄŸil, bizzat ev adreslerine gönderilerek gözdağı verildi. Ortaklar, TMSF'ye geçen yönetimin geri verilmemesi durumunda tazminat davası açacaklarını ifade ediyor. Ä°htarname çekilenler arasında BDDK kurul üyeleri Olcay Turan, Muhiddin Gülal, Ä°rfan Çevik, Haluk Tözüm ve BDDK Uygulama Dairesi BaÅŸkanlığı uzmanlarının bulunduÄŸu bildiriliyor.

Ä°ÅžLERÄ° YAVAÅžLATAN GÄ°DECEK

 

BDDK'nın yeni BaÅŸkanı Mehmet Ali Akben birlikte çalışacağı ekibi de yeniliyor. Kurulun çalışmalarını kilitleyenlere karşı mücadeleye öncelik veren Akben, Paralel Yapı'ya yönelik iÅŸlemi yavaÅŸlatanlarla yollarını ayıracak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.