Dünya
Yunanistan'ın iflas riski daha da yükseldi
Seçimlerde büyük umutlar bağlanan Çipras hükümeti de Yunanistan'ı kurtaramadı. Ülkenin iflas riskinin daha da yükseldiği belirtiliyor
Ekonomik darboÄŸazda bulunan Yunanistan'ın, Avrupalı ortaklarıyla reform karşılığı mali yardım müzakerelerindeki belirsizlik sürerken, Atina yönetiminin haziranda Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken ödemeyi yeterli kaynak bulunmadığı gerekçesiyle yapamayacağını açıklaması ülkenin iflası riskini güçlendirdi.
Haziranda 1,5 milyarı IMF'ye, 5,2 milyarı Avrupa BirliÄŸi'ne olmak üzere toplam 6,7 milyar avroluk borç taksitleri ödemesi gereken ülkeye acilen sıcak para akışı saÄŸlanamadığı takdirde temerrüt riskiyle karşı karşıya kalınacak.
IMF ve Avrupa BirliÄŸi ile 4 aydır süren pazarlıklardan ÅŸu ana kadar bir sonuç alamayan Atina yönetimi, memur ve emekli maaÅŸlarını ödemek için yeterli parası olduÄŸunu belirtse de ülkenin dışarıya olan borcunu ödeyebilmesinin tek yolu kreditörlerle anlaÅŸma.
Yunan Avrupa ve Dış Politika Vakfı'nda (ELÄ°AMEP) görevli ekonomist Prof. Dr. Kiriakos Filinis, AA muhabirine, Yunanistan'ın IMF'ye ödemesi gereken borç taksitini ödememesinin, ülkede temerrüde kadar varabilecek bir dizi olumsuz ekonomik geliÅŸmeleri tetikleyebileceÄŸini söyledi.
Filinis, Yunanistan'ın IMF'ye 5 Haziran'da ödemesi gereken borç taksitinin ödenmemesi durumunda, Yunan hükümetine 1 aylık süre tanınacağını ancak, bu durumun ülkenin kredibilitesini düÅŸürülmesine neden olarak kredi piyasalarına ulaÅŸmasını daha da zorlaÅŸtıracağını belirtti.
Yunanistan'ın kredi notunun düÅŸürülmesinin, ELA (Acil Likitide Yardım Fonu) aracılığıyla Yunan ticari bankalarına likidite saÄŸlayan Avrupa Merkez Bankası'nın kabul ettiÄŸi Yunan tahvillerinin deÄŸerini de etkileyebileceÄŸini belirten Filinis, "Bu da bankaların ELA'ya ulaÅŸabilmeleri için daha yüksek garantiler vermek zorunda kalacağı anlamına gelir. Ve tüm bunlar Yunan ekonomisindeki likiditenin daha da azalmasına yola açacaktır. Yatırımcıların bazı bankaların risk altında bulunduÄŸunu düÅŸünerek toplu halde hesaplarını boÅŸaltmaya gitmesiyle durum daha da zorlaÅŸacak. Böyle bir geliÅŸme karşısında, bankaların geçici olarak faaliyetlerini durdurmaları ya da para çekmeleri sınırlandırmaları muhtemeldir" diye konuÅŸtu..
"BANKALAR BATACAK"
Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödememesiyle yaÅŸanacakların temerrüt olarak deÄŸerlendirilmesi halinde ise geliÅŸmelerin daha da kötü olacağını ifade eden Filinis, "Böyle bir olasılık borcun tümüyle ilgili bir iflası tetikleyecek ve Avrupa Merkez Bankası'ndan bankalara olan acil yardım tamamen kesilecek. Bu da ELA'nın bankalara saÄŸladığı sermayenin 80,2 milyar avro düzeyinde azalmasına neden olarak bankaların batmasına yol açacak. Tüm bunların ötesinde, CDS (credit default swap) primleri devreye girecek" dedi.
Kiriakos Filinis, Yunan hükümetinin anlaÅŸmaya yakın olunduÄŸunu belirtmesine karşın, Avrupalıların aynı görüÅŸte olmadığını belirterek, taraflar arasındaki görüÅŸ farklılıkları ve zaman darlığı nedeniyle anlaÅŸma saÄŸlanmasının çok zor olduÄŸunu ifade etti.
Kreditörlerle anlaÅŸma saÄŸlanamamasının, yatırımları ve iç tüketimi olumsuz etkileyerek, ülkenin beklentilerini zorlaÅŸtırdığını belirten Filinis, ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle bankalardaki yatırımların önemli derecede azaldığını söyledi.
Filinis, bütçedeki kısıtlı imkanların hükümetin ekonomiyi canlandırma politikasını olumsuz etkilediÄŸini ve kamu kurumlarının tedarikçilerine ödemeleri zorlaÅŸtırdığını belirterek, olası bir anlaÅŸma durumunda alınacak ek tedbirlerin de yatırım ve tüketim konusundaki kararları olumsuz etkilediÄŸini kaydetti.
"ANLAÅžMA SAÄžLANACAK"
ELÄ°AMEP'te görev yapan ekonomist Prof. Dr. Yorgos Cogopulos ise, Yunanistan'ın IMF'ye haziranda ödemesi gereken borç taksitini ödememesinin derecelendirme kurumlarınca temerrüt sayılmayacağını söyledi.
Böyle bir olasılık karşısında Yunanistan'a yükümlülüklerini yerine getirmesi için 1 aylık süre tanınacağını ifade eden Cogopulos, taraflar arasında anlaÅŸma saÄŸlanacağı konusunda iyimser olduÄŸunu belirtti.
Cogopulos, "Benim görüÅŸüme göre, taraflar arasında anlaÅŸma saÄŸlanacak. Krizin çaÄŸdaÅŸ tarihi göstermektedir ki atmosfer olumsuz da olsa sonuçta mantık üstün gelmektedir. Åžu anda en büyük engeller, Yunanistan içerisinde olan tepkiler ve Almanya'nın üçüncü yardım paketi konusundaki tutumu. Ancak, iç meseleler genellikle Avrupa'nın iyiliÄŸi ölçütünde çözümlenir" dedi.
Yunan hükümetinin ÅŸubattan itibaren borçları ödemede tutarlılık gösterdiÄŸini ve ÅŸu anda da IMF'ye borcunu ödeyebilmek için kreditörlerle çalıştığını belirten Cogopulos, ülkenin ekonomik sorunlarının yeni bir Avrupa anlaÅŸmasının imzalanmasıyla çözümlenebileceÄŸine iÅŸaret etti.
Yorgos Cogopulos, sözlerini ÅŸöyle tamamladı: Yunanistan'ın son aylarda, 2014 yılı ölçütlerine göre bütçe hedeflerini tutturduÄŸu görülüyor. Vergi borçlarının 100 taksit halinde ödenmesiyle ilgili yasal düzenleme yeniden devlet kasalarına para getiriyor. Ancak, 2015 yılı ile ilgili veriler pek cesaret verici deÄŸil. En önemli sorun ekonomideki hareketsizlik, ithalat için sermaye eksikliÄŸi ve devletin özel sektöre olan yükümlülüklerini yerine getirmesindeki zafiyet. Ancak tüm bunlar, yeni Avrupa anlaÅŸmasının imzalanmasıyla çözümlenebilir. Yunan ekonomisinin kalkınmasındaki temel parametre içte ve dıştaki psikolojik durumdur.
Kaynak: Ajanslar
Henüz yorum yapılmamış.