Sosyal Medya

Coğrafyamız

PKK ile Ä°-KDP masaya oturdu

İran sınırındaki Keleşin bölgesine üs kurmak isteyen İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (İ-KDP) bağlı peşmergelerle PKK arasındaki çatışmanın ardından taraflar masaya oturdu. İki örgüt, sorunların çözümü için dialoğu sürdürme kararı aldı.



Toplantı, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi hükümetinin çağırısı üzerine gerçekleÅŸti. Erbil’de düzenlenen toplantıya PKK’yı temsilen KCK DışiliÅŸkiler Komitesi Üyesi Demhat Agid ile Kürdistan Ulusal Kongresi Üyesi Muhammed Emin Penciwini, Ä°-KDP'yi temsilen ise Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Åžerifi ve Politbüro üyesi Muhammed Nezif Kadiri katıldı. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapılmaması kararlaÅŸtırdı.

ÖZETLE

Ä°ran sınırında tansiyon düÅŸüyor.

 

Al Jazeera’nin Ä°-KDP kaynaklarından aldığı bilgilere göre toplantıda, sorunların çözümü için diyaloÄŸun sürdürülmesi ve bunun için yeni toplantıların yapılması kararlaÅŸtırdı. Taraflar toplantılar sonuçlanana kadar taraflar birbirilerine karşı hareket içinde olmayacak. Bu arada Ä°-KDP’nin sınır hattına gönderdiÄŸi peÅŸmergeleri ise hâlâ bölgede bulunuyor. PeÅŸmergelerin çekilmesi konusu toplantıda konuÅŸulmadı.

Gerilim nasıl başladı?

Ä°ki taraf arasındaki gerginlik, Ä°-KDP’nin Ä°ran sınırındaki KelaÅŸin bölgesine üs kurmak istemesiyle baÅŸlamıştı. PKK, buna izin vermeyince, taraflar arasında çatışma çıkmıştı. Kürt hükümeti, parlementosu ve yetkilelerini arabulucuÄŸuyla tansiyon düÅŸtü. IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani de tarafları uyararak, Kürt bölgesini siyasi hesaplar ve tarafların birbirini tasfiye sahasıolarak kullanmasına izin vermeyeceklerini açıklamıştı. 

Kaynak: Al Jazeera Türk

MUHABIR:

Mahmut Bozarslan

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.