Sosyal Medya

Dünya

Avrupa BirliÄŸi'nde Ä°ngiltere depremi

Kraliçe 2. Elizabeth'in okuduğu İngiltere'de Cameron hükümetinin programında ülkenin AB üyeliğinin referanduma sunulacağının da yer alması dikkat çekti.



Ä°ngiltere'de 7 Mayıs'ta düzenlenen genel seçim sonucu, 331 milletvekilini parlamentoya göndererek tek başına iktidara gelen Muhafazakar Parti'nin, hükümet programını okumak içinKraliçe 2.Elizabeth, parlamentonun açılış törenine katıldı.

Elizabeth, Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da bulunan Westminster'daki tarihi parlamento binasına, Buckingham Sarayı'ndan atlı arabasıyla gitti.

Parlamento'nun Lordlar Kamarası'nda konuÅŸma yapan Kraliçe'ye, eÅŸi Edinburgh Dükü Philip, kraliyet tahtının ikinci varisi Galler Prensi Charles ve eÅŸi Camilla da eÅŸlik etti.

Elizabeth'in gündeminde, Muhafazakar Parti'nin seçim öncesi planladığı, Ä°ngiltere'ninAvrupa BirliÄŸi (AB) üyeliÄŸi referandumu, gelir vergisi, istihdam ve hükümet yardımları vardı.

Ä°NGÄ°LTERE, AB ÜYELİĞİNE REFERANDUMLA KARAR VERECEK

Genel seçim sonrası, yeni hükümetle birlikte parlamentonun yeni yasama yılı resmi olarak baÅŸladı. BaÅŸbakan David Cameron'un liderliÄŸindeki Muhafazakar Parti'nin yeni hükümet programını okuyan Kraliçe 2. Elizabeth'in gündeminde ise Ä°ngiltere'nin AB üyeliÄŸi üzerine hazırlayacağı referandum planı dikkat çekti.

Kraliçe'nin okuduÄŸu hükümet programına göre, 2017'nin sonuna kadar gerçekleÅŸmesi planlanan Ä°ngiltere'nin AB üyelik referandumu için Muhafazakar Parti, iktidarının ilk yılında referanduma yönelik bir yasa çıkartacak.

Ä°SKOÇYA, GALLER VE KUZEY Ä°RLANDA'YA DAHA FAZLA YETKÄ°

Hükümet programında, azınlıklara parlamentoda daha fazla yetki saÄŸlanması ise öne çıkan bir diÄŸer baÅŸlık oldu. Buna göre, BirleÅŸik Krallık'taki Ä°skoçya, Galler ve Kuzey Ä°rlanda temsilcilerine, parlamentoda daha fazla yetki saÄŸlanacak. Tarihinde ilk defa Ä°skoçya'nın 59 seçim bölgesinden 56 milletvekilini parlamentoya gönderen Ä°skoç Ulusal Partisi'nin (SNP) baÅŸarısının bu konuda etkili olduÄŸu düÅŸünülüyor. Ayrıca Ä°skoçya Parlamentosu'nun da ülkenin vergi kararlarında yüzde 40, kamu harcamalarında ise yüzde 60 söz sahibi olacağı, onaylanmış oldu.

Öte yandan, Ä°ngiltere'de gelecek 5 yıl içinde, 30 saatin altında asgari ücretle çalışanların gelir vergisinden muaf tutulması, Ä°ngiltere Ulusal SaÄŸlık Hizmetleri'nin (NHS) 2020 yılına kadar hizmetini 7 güne çıkarması, ülke ekonomisi ve daha çok istihdam saÄŸlanacak yeni iÅŸ alanları, yeni göçmen yasalarının oluÅŸturulması da hükümet programı arasında bulunan konu baÅŸlıkları arasında yer aldı.

CAMERON AVRUPA TURUNA ÇIKACAK

BaÅŸbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron bugünden sonra Ä°ngiltere'nin yeni AB reformlarına yönelik, baÅŸta Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Fransa CumhurbaÅŸkanı Françoise Hollande olmak üzere AB liderleriyle temaslara geçeceÄŸi bir Avrupa turuna çıkacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.