Sosyal Medya

Coğrafyamız

Husilerin elindeki liman vuruldu

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun uçakları, Yemen’in batısında Husilerin kontrolünde olan en büyük deniz üssü Hudayda Limanı'na yönelik hava saldırısı düzenledi. İki savaş gemisi tahrip oldu.



Yerel kaynaklar, limana yönelik gerçekleÅŸtirilen yoÄŸun hava saldırılarında tesislerin büyük zarar gördüÄŸünü ve iki savaÅŸ gemisinin de tahrip olduÄŸunu söyledi.

Bir Yemenli yetkili Reuters'a, ‘Deniz üssü; uçaklar ve savaÅŸ gemileri tarafından bombalandı. Limanın büyük bölümü hasar gördü. Ä°ki gemi de vuruldu. Gemilerden biri yan yattı' dedi.

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan yerel bir kaynak, koalisyon uçaklarının Hudayda Limanı'na yönelik 15 hava saldırısı gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirtti. Kaynak, komuta binasının da aralarında bulunduÄŸu birçok binanın hasar gördüÄŸünü ve saldırıda 23 silahlı Husi'nin de yaralandığını aktardı.

Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, iki ayı aÅŸkın bir süredir Yemen'de yönetime el koyan Åžii Husiler'e yönelik hava saldırılarında bulunuyor.

Koalisyonun hedefinde Husilere destek veren Yemen'in devrik CumhurbaÅŸkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler de var.

Ä°ran'dan 11 Mayıs'ta ayrılan ve Yemen'e insani yardım taşıdığını söylenen 'Ä°ran Åžehid' isimli kargo gemisinin Hudayda Limanı'na demirlemesi planlanıyordu.

ABD Savunma Bakanlığı, Ä°ran'ın Yemen'e göndereceÄŸi ‘insani yardım taşıyan' kargo gemisinin BM'nin Cibuti'deki merkezine teslim etmesini istemiÅŸti.

Yemen'e yönelik askeri operasyon düzenleyen koalisyon güçleri, Yemen'in limanlarına ambargo uyguluyor ve gemilerin denetlenmeden Yemen limanlarına ulaÅŸmasına izin vermiyor.

Koalisyon, ambargonun Ä°ran destekli Åžii Husilere ‘silah ulaÅŸmasını engellemek' amaçlı olduÄŸunu belirtiyor.

Ä°ran daha sonra geminin güzergâhını deÄŸiÅŸtirerek Cibuti'deki BM merkezine gideceÄŸini açıklamıştı.

Yemen'de ufukta siyasi çözüm yok

Cenevre'de yapılması planlanan barış görüÅŸmelerinin ertelenme gerekçesi, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Yemen konusunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararının görüÅŸmelerden önce uygulanmasında ısrar etmesi.

CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Hadi, BM Yemen Temsilcisi Ä°smail Vild Åžeyh ile yaptığı görüÅŸmede, Husi Ensarullah Hareketi'nin, BMGK'nın "ÅŸiddete son verilmesi ve hareketin askeri birliklerini kentlerden çekmesi" yönündeki kararını uygulayıncaya kadar Cenevre görüÅŸmelerinin ertelenmesi talebinde bulundu.

Ülkede Ä°ran destekli Husilerin ilerleyiÅŸini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı baÅŸlatmıştı. Yemen'de CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çaÄŸrısı üzerine baÅŸlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiÄŸi açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda DönüÅŸ" operasyonunun baÅŸladığı belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.