Sosyal Medya

Güncel

ABD, Irak ordusuyla dalga geçiyor

Beyaz Saray yönetimi, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Ramadi kentinin IŞİD'in kontrolüne geçmesi hakkında Irak ordusuna getirdiği eleştirilerin arkasında dururken, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Irak ordusunun savaşma isteğini överek birbirleriyle çelişkili açıklamalarda bulundular.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a günlük basın brifinginde, Carter’ın Ramadi konusunda Iraklı güvenlik güçlerinin 'savaÅŸma isteÄŸi göstermediÄŸi' ifadelerine ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın katılıp katılmadığı soruldu. Earnest, yanıtında ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Irak hükümeti, Ramadi’de yaÅŸadıkları gerilemenin kısmen bazı askeri komuta ve planlamadaki bozulmadan kaynaklandığını kabul ediyor. BaÅŸkan Obama, Ramadi’de Irak Åžam Ä°slam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaÅŸan güvenlik güçlerinin hepsinin olmasa da birçoÄŸunun, Iraklı güvenlik kuvvetlerinin kapasitelerini artırmak için ABD’nin ve koalisyon güçlerinin sunduÄŸu eÄŸitimden yararlanmadığını biliyor."

Irak ordusunun, Ramadi'yi IŞİD'den kurtarmak ve grubu Anbar vilayetinden çıkartmak amacıyla geniÅŸ kapsamlı operasyon baÅŸlatmasından memnuniyet duyduklarını belirten Earnest, “Bunun Iraklı güvenlik birimlerinin savaÅŸmak isteÄŸinin belirgin bir göstergesi olduÄŸunu düÅŸünüyorum. ABD ve koalisyon ortaklarımız bu noktada onların yanında yer alacak” dedi.

Earnest, diÄŸer bir soru üzerine de, “Bazı güçler, IŞİD ile mücadelede gerekli teçhizata sahip olmadıklarına yönelik endiÅŸelerini dile getiriyordu. BaÅŸkan Obama ve yönetimin geri kalanı, askeri teçhizatın ihtiyaç olan yerlere ulaÅŸtırılmasında Irak hükümetiyle yakından çalışma sözü verdi” ifadesini kullandı.

PENTAGON'DAN 'EY HÜSEYÄ°N' ÇIKIÅžI

DiÄŸer taraftan Pentagon Sözcüsü Steve Warren, operasyonun kod adını eleÅŸtirdi. Warren, Åžii milislerin Sünni yoÄŸunluklu Anbar'a yönelik operasyona 'Emrindeyiz ey Hüseyin' anlamına gelen 'Lebbeyk ya Hüseyin' kod adını vermesine "Açıkça mezhepçi bir kod adı ve bunun bir yardımı yok" yorumunu yaptı.
Warren, Ramadi'den Irak ordusunun savaÅŸmadan çekilmesini de eleÅŸtirirken, "Irak güvenlik güçlerinin Ramadi'den çekilmesine birçok faktör neden oldu. DüÅŸmandan sayıca çok üstündüler ama çekilmeyi tercih ettiler" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.