Sosyal Medya

Güncel

İngiliz Times'tan 'Demirtaş güzellemesi'!

İngiliz Times Gazetesi'nde Türkiye'deki 7 Haziran seçimlerini ele alan bir makale kaleme alındı...



Ä°ngiliz Times gazetesinde, Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerini ele alan makalede, "Kürt partisi, ErdoÄŸan'ın mutlak güç hesaplarını engelleyebilir" baÅŸlıklı yazıda HDP'nin 'iktidardaki Ä°slamcı hükümet için benzeri görülmemiÅŸ bir yenilginin mühendisi olabileceÄŸi' ifadeleri kullanılıyor. BilindiÄŸi üzere Ä°ngiliz Times gazetesi Gezi Parkı olaylarından bu yana yayınladığı pek çok haber Hükümet çevrelerince 'provokatif' bulunmuÅŸtu. Özellikle Türkiye'nin Suriye'de 'terörist' gruplarına desteklediÄŸine dair çok sayıda iddiaya daha önce yer veren Times, HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı DemirtaÅŸ için "Yakışıklı, karizmatik ve sadece 42 yaşında" ifadelerini kullandı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın sert ÅŸekilde eleÅŸtirildiÄŸi yazıda, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan 'Kürt partisine saldırmak' ve 'tarafsız olmamak'la itham edildi. 

Özellikle seçimlere yaklaşılırken New York Times baÅŸta olmak üzere Batı gazetelerinde doÄŸrudan seçimin tarafı olmayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı hedef alan makaleler yayınlanmaya baÅŸlarken HDP'nin de ciddi ÅŸekilde öne çıkarıldığı göze çarpıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, anketlerin 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde, AK Parti'nin göreve geldiÄŸi 2002'den bu yana ilk kez koalisyon kurmak zorunda kalabileceÄŸini gösterdiÄŸi belirtiliyor.

Haberde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın seçmenleri, tüm gücü elinde toplayacak anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini yapabilmesi için AK Parti'ye parlamentodaki koltukların 5'te 3'ünü vermeye çağırdığı hatırlatılıyor.

Times'taki makale ÅŸöyle devam ediyor: "Karmaşık seçim hesaplarında anahtar HDP'nin (Halkların Demokratik Partisi) elinde. Türk siyasetini sarsan HDP, kendisini bir Kürt partisinden hem Kürt hem de Türklere hitap eden liberal bir partiye dönüÅŸtürdü. 76 milyon nüfuslu Türkiye'de 15 milyon Kürt yaşıyor."

"YAKIÅžIKLI, KARÄ°ZMATÄ°K VE SADECE 42 YAÅžINDA"

Haberde kendisinden "yakışıklı, karizmatik ve sadece 42 yaşında" diye söz edilen HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ'ın hem AK Parti hem de CHP'den oy "çalabileceÄŸi" belirtiliyor. Buna örnek olarak da HDP'nin haftasonu Ä°zmir'deki mitingine 20 bin kiÅŸinin katılması gösteriliyor.

Ancak birçok seçmenin, PKK ile baÄŸlantısı nedeniyle HDP'yi hala "zehirli" olarak gördüÄŸü belirtiliyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın da anayasal olarak partiler üstü bir konumda durması gerektiÄŸinin hatırlatıldığı yazıda, "Buna raÄŸmen, [ErdoÄŸan] bazı konuÅŸmalarında PKK ile baÄŸlantısına vurgu yaparak Kürt partisine saldırdı" ifadesi kullanılıyor.

Haberde son seçim anketlerinin sonuçlarına da yer veriliyor. SONAR'ın anketine göre HDP'nin %10.4, AK Parti'nin %41 oy almasının beklendiÄŸi belirtiliyor.

Yüzde 10 barajını aÅŸamazsa, HDP'nin oylarının diÄŸer partilere dağıtılacağını, bunun da en çok AK Parti'nin iÅŸine yarayacağını yazan gazete, HDP'den milletvekili adayı olan Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ÅŸu sözlerine yer veriyor: "Bunu [seçime parti olarak katılmayı], olgunluÄŸumuzu, sadece Kürt bölgelerinin deÄŸil, tüm Türkiye'nin temsilcisi olduÄŸumuzu kanıtlamak için yaptık".

"ERDOÄžAN'IN KOBANÄ° HAKKINDAKÄ° SÖZLERÄ° KÜRTLERÄ° ÖFKELENDÄ°RDÄ°"

Haberde Fırat'ın HDP'ye itici gücün, önceki seçimlerde AK Parti'ye oy vermiÅŸ olan muhafazakar Kürtlerden geleceÄŸini söylediÄŸi belirtiliyor.

Times'in haberi ÅŸöyle devam ediyor: "Birçok Kürt, ErdoÄŸan'ın, IŞİD'in Kobani iÅŸgali sırasındaki sözlerine çok öfkelendi. ErdoÄŸan Kürt savaÅŸçıları terörist olarak niteledi ve 'IŞİD'den farkları yok' dedi. Ayrıca Kürtlerin yenileceÄŸini de söyledi ama bu yanlış bir tahmindi".

Yazı seçimlerden bir koalisyon çıkacaksa, en muhtemel senaryonun AK Parti- MHP koalisyonu olduÄŸu ifadesiyle son buluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.