Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Suriye'de Hizbullah nüfuzu artacak'

Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, rejimin yanında muhaliflerle savaştıkları Suriye'deki askeri varlıklarını artıracaklarını söyledi.



Ä°srail’in güney Lübnan'dan çekilmesinin 15'inci yılı münasebetiyle Nebatiye ÅŸehrinde düzenlenen etkinlikte konuÅŸan Nasrallah, Suriye'nin Kalamun bölgesinde IŞİD ve Nusra Cephesi'ne karşı savaÅŸmaya devam ettiklerini söyledi. Suriye'deki askeri varlıklarını artıracaklarını belirten Nasrallah ÅŸöyle devam etti:

 

"Kalamun savaşı devam ediyor. Sonuna kadar da devam edecek, ta ki Suriye ordusu ve Hizbullah, tüm Lübnan-Suriye sınırını güvene alıncaya kadar. (Lübnan'ın) Arsal bölgesi silahlı terörist grupların kontrolünden kurtuldu. Sadece Arsal kırsalında varlar. Arsal kırsalında da hiçbir terörist ve tekfircinin varlığını kabul edemeyiz. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız ama devlet de sorumluluÄŸunu yerine getirmelidir."

Nasrallah, Hizbullah'ı IŞİD'e benzetenlere cevap olarak ise "Ä°slami direniÅŸ olmasaydı 1982’de güney Lübnan ne olurdu? Bekaa, Beyrut ne olurdu? DireniÅŸ olmasa Siyonistler bütün Lübnan’ı iÅŸgal edeceklerdi. Åžimdi ÅŸeref, onur ve haysiyetimizle yaşıyoruz. Topraklarımızda gözü olan saldırganların elini kestiÄŸimiz için bugün böyleyiz" ifadelerini kullandı.

'Suriye'de her yerde olacağız'

Suriye'de rejimle birlikte savaÅŸmaya devam edeceklerini söyleyen Nasrallah, "Biz Suriyeli kardeÅŸlerimizin yanında savaşıyoruz. Halep, Åžam, Kalamun, Kusayr, Ä°dlib fark etmez. Tüm bölgeyi savunmak, Filistin’i korumak için bunu yapıyoruz. Sorunumuz arttıkça oradaki varlığımız da artacak. Biz Suriye’de her yerde olacağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Nasrallah, Suriye'deki muhalif grupların yeni oluÅŸturduÄŸu Fetih Ordusu ile ilgili olarak da "Bu tekfircilerin bir kısmına Fetih Ordusu adını vererek makyaj yaptılar. Aslında onlar Nusra Cephesi’dir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Nasrallah, Hizbullah'ın Suriye'deki savaÅŸlarına destek vermeyen Lübnanlıları ise ÅŸu sözlerle eleÅŸtirdi:

"Bazı Lübnanlılara diyorum, 'Utanın' bu  bir varlık savaşıdır. Her gün onlarca Lübnanlı genç, Suriye’de ÅŸehit oluyor. Ben, henüz seferberlik ilan etmedim. Hizbullah komutanları, seferberlik ilan ederse, on binlerce Lübnanlı savaÅŸ meydanına gelecektir."

Suriye'de 2011'de baÅŸlayan rejime karşı ayaklanmalar ve devamındaki iç savaÅŸta ÅŸimdiye kadar 220 binden fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan ise evinden oldu. 

Hizbullah bu iç savaÅŸta rejimim yanında yer aldı. Hizbullan halen aktif biçimde Suriye'de askeri varlığını sürdürüyor. 

'IŞİD Suudi Arabistan'daki varlığını ilan etmiş oldu'

Suudi Arabistan'daki bir Åžii camisinin bombalanmasına da deÄŸinen Nasrallah, "IŞİD, bu eylemle orada var olduÄŸunu ilan etmiÅŸ oldu" dedi.

Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde 28 Mayıs'ta yapılacak Yemen müzakereleriyle ilgili olarak Nasrallah, "Yemen için Cenevre’de yapılacak olan müzakerelerde siyasi çözüm çaÄŸrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.    

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.