Sosyal Medya

Güncel

'Paralel' operasyonunda 5 tutuklama

Konya merkezli 19 ilde yürütülen 'paralel yapı' operasyonunda adliyeye sevk edilen 18 kişiden 5'i tutuklandı.



Konya merkezli olarak 19 ilde, 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruÅŸturmanın, özel hayatın ve haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal etmek, gizlemek veya deÄŸiÅŸtirmek' suçlamalarıyla düzenlenen operasyon kapsamında 18 kiÅŸi adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 16 saat süren sorgulama sonucu, Okyanus Åžirketler Grubu'na yönelik operasyon döneminde Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžubesi MüdürlüÄŸü'nü yapan ve Polis BaÅŸmüfettiÅŸliÄŸi'nden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atyün, polis memurları Yücel Ö., Kerim D., iÅŸadamı Naim Ç. ve Cemaat'e yakınlığıyla bilinen bir eÄŸitim kurumunun eski genel müdürü Hasan Ç. tutuklandı. 13 kiÅŸi de serbest bırakıldı.

Tutuklanan isimlerden Anadolu Atayün, Polis BaÅŸmüfettiÅŸliÄŸi'nden ihraç edilmiÅŸti. Atayün'ün kardeÅŸi, Ä°stanbul Terörle Mücadele Åžubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün de daha önce Ä°stanbul'da yapılan paralel yapı operasyonunda tutuklanmıştı. Yurt Atayün Ankara 2. Bölge'den bağımsız milletvekilliÄŸi adayı olarak seçime giriyor.

22 kişi aranıyor

Operasyon kapsamında 22 kişi hakkında daha yakalama kararı var. Hakkında yakalama kararı bulunan isimler şunlar:

2008 yılında Okyanus Åžirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyon sırasında Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžube Müdür Yardımcısı olan ve Ä°zmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžube Müdürü'yken geçen yıl ihraç edilen Mehmet E., o dönem teknik büro amiri Cemil U., amir Halis Ç., amir Mustafa A., amir Ä°rfan K., Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı'nda ÅŸube müdürü Ahmet A.K., iÅŸadamları; Aktif Ä°ÅŸadamları ve Sanayiciler DerneÄŸi BaÅŸkanı (AKTÄ°SAD) Soner C., Ali A., EÅŸref Ç., Mehmet G., Mehmet Y., Ä°brahim K., Mehmet D., Ä°brahim Ö., Hasan H.B., Feyzi Åž., Mehmet H.H., Necati A., Nurettin A., avukatlar; Yalçın T., Muhammet E., Abdülkadır Y.

Hakkında yakalama kararı bulunan ve polis tarafından aranan üçü avukat dokuzu iÅŸadamı 12 kiÅŸinin yurtdışında olduÄŸu belirlendi.

Operasyon kapsamında 11 Mayıs’ta da avukat M.O. ve sekreteri F.N.P. tutuklanmıştı.

“Hukuk muktedirlere boyun eÄŸmiÅŸtir”

Anadolu Atayün'ün avukatı Süleyman Küçüksucu konuyla ilgili ÅŸu açıklamayı yaptı:

"Hukuk bugün de Türkiye'de yaklaşık 1.5 yıldır olduÄŸu gibi muktedirlere boyun eÄŸmiÅŸtir. Bir operasyon silahı olarak kurulan sulh ceza mahkemelerinde 13 saattir yapılan savunmalar ışığında biz gözaltındakilerin tamamının tahliyesini beklerken 2'nci Sulh Ceza HâkimliÄŸi'nin vermiÅŸ olduÄŸu hukuka aykırı, vicdana, kanuna aykırı karar neticesinde; Anadolu Atayün'ünde içinde olduÄŸu beÅŸ kiÅŸi hiçbir hukuki gerekçe belirtilmeksizin, yaklaşık 50 klasör tutan dosyalar tamamen okunmaksızın, hiçbir sebep gösterilmeksizin tutuklanmışlardır."

Yeni tutuklamaların olabileceÄŸini ifade eden Küçüksucu, "Bu süreç burada bitmeyecek. Yeni tutuklamalar bekliyoruz. Ä°tirazlar bekliyoruz. Daha önceden olduÄŸu gibi ben bu elimde gördüÄŸünüz cübbeyi utanarak taşıyorum" dedi.

Emniyet müdürü HSYK'da yargılanacak

Operasyon kapsamında aralarında dönemin Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile Aktif Ä°ÅŸadamları ve Sanayiciler DerneÄŸi BaÅŸkanı S.C.'nin de bulunduÄŸu 23 kiÅŸi ise aranıyor.

Operasyonda Ä°zmir'deki evine baskın yapılan ve bulunamayan eski Konya il emniyet müdürü Salih Tuzcu hakkındaki yakalama kararına yapılan itirazlar sonucu Tuzcu'nun, suç tarihinde Ä°l Emniyet Müdürü olduÄŸu için HSYK Kanunu'na göre hâkimlere tanınan haklara göre yargılanması gerektiÄŸi, bu nedenle de hakkındaki dosyanın HSYK'da olduÄŸu ve ayrı yargılanacağı belirtildi.

19 ilde eş zamanlı operasyon

Konya Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın yürüttüÄŸü soruÅŸturma kapsamında, geçen Cuma günü 19 ilde eÅŸ zamanlı operasyon düzenlendi. 31'i emniyet mensubu olmak üzere 66 kiÅŸi hakkında gözaltı kararı vardı. 43 kiÅŸi gözaltına alındı, 25'i polisteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

 

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen sivil ÅŸüphelilerin çoÄŸu iÅŸadamı. Åžüphelilerin, ‘paralel yapı’nın Konya'daki finansal yapısını organize ettiÄŸi öne sürüldü. Gözaltına alınan ÅŸüphelilerin oluÅŸturdukları mütevelli heyetinin, Konya'daki çok sayıdaki iÅŸadamından yardım amaçlı, usulsüz ÅŸekilde 'himmet parası' adı altında paralel yapıya para topladığı, Cemaat'e yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye de araziyi usulsüz olarak temin ettiÄŸi iddia edildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin ise 2008 yılında Okyanus Åžirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda, sanıklara yönelik asılsız deliller elde etmekle suçlandı.

66 kiÅŸiye yönelik operasyonda gözaltına alınan 43 kiÅŸiden aralarında eski YÖK baÅŸkan ekili ve halen Selçuk Üniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü öÄŸretim üyesi olan Prof. Dr. Åžaban Çalış, Mevlana Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, 2008 yılında Okyanus Åžirketler Grubu'na yönelik operasyon döneminde Konya'da AsayiÅŸ Åžube Müdürü olan Bingöl Emniyeti'nin eski müdürü Ercan TaÅŸtekin'in aralarında bulunduÄŸu 25 kiÅŸi polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.