Sosyal Medya

Coğrafyamız

PKK İ-KDP peşmergesi ile çatıştı

İran sınırındaki Keleşin bölgesine üs kurmak isteyen İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (İ-KDP) bağlı peşmergelerle PKK arasında bir süredir devam eden gerilim çatışmaya dönüştü. İran-KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammed Salih, 2 peşmergenin öldüğünü söyledi.



PKK ve Ä°ran Kürdistan Demokrat Partisi (Ä°-KDP) arasındaki gerilim, sınır hattını kullanma tartışmaları ile baÅŸladı. Ä°ddiaya göre Ä°-KDP peÅŸmergeleri PKK kontrolündeki alandan Ä°ran’a geçmek ve üslenmek istedi. Ancak bölgedeki PKKlı grup buna izin vermedi. Taraflar arasında baÅŸlayan gerilim bu sabah çatışmaya dönüÅŸtü. Taraflar sınır üzerindeki KelaÅŸin Bölgesinde çatıştı.

Al Jazeera Türk'e konuÅŸan Ä°-KDP Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Muhammed Salih, 2 peÅŸmergelerinin öldüÄŸünü söyledi. Salih olayla ilgili ÅŸu ayrıntıları anlattı:

“Åžu ana kadar 2 ÅŸehidimiz ve yaralılarımız var. Çatışmalar ara ara sürüyor. PKK bize saldırdı biz de kendimizi savunmak zorunda kaldık. Bu gerilim 10 gündür sürüyor. Bizim PKK ile bir sorunumuz yok. Ä°ran’a geçip orda üslenmek ve çalışma yapmak istiyorduk. Biz yıllardır o bölgelerdeyiz. Åžimdi geçiÅŸimize izin vermiyorlar. 3 ayrı noktada peÅŸmergelerimizi kuÅŸatmışlar. Türkiye, Irak, Ä°ran sınırı, Xınere ve KelaÅŸin bölgelerinde gerginlik vardı. Bugün KelaÅŸin’de çatışma çıktı.”

Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB)’nden bir grup milletvekili arabuluculuk yapmak üzere Kandil’e gitti. Milletvekilleri KCK yönetimi ile görüÅŸecek.

'Silaha başvuranları kınıyoruz'

Çatışma haberlerinin ardından Irak Kürdistan Özerk Yönetim Parlamento BaÅŸkanı Yusuf Muhammed bir açıklama yaptı. Muhammed olayları kınayarak, gerginliÄŸe çözüm bulunması için her iki tarafı da parlamentoya davet etti. Muhammed ÅŸunları söyledi:

"Kürdistanlı tarafların siyasi sorunlarının çözümü için silaha baÅŸvurmalarını ÅŸiddetle kınıyoruz. Aynı milletin evlatlarının birbirine silah doÄŸrultması ulusal bir suç sayılmaktadır. Bu tür ihtilaflar Kürdistan tarihinin en karanlık sayfalarında kaldı. Kürdistan milleti bunu asla kabul etmeyecektir."
 

'Provakasyon çabaları var'

PKK’ya yakın internet sitesi rojnews’e konuÅŸan KCK Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi üyesi Demhat Agit, iki güç arasında provakasyon yapılmak istendiÄŸi belirtti.

“Provokasyon yaratmak isteyen güçler var. Biz çatışma yanlısı deÄŸiliz. Onları kaç kez uyardık. Fakat onlar güçlerini gizli bir biçimde getirip gerilla alanlarının içine yerleÅŸtirmeye çalıştılar. Bundan dolayı da bu sabah uyarı amaçlı bir temas yaÅŸanmış olabilir, fakat sonuçlarına iliÅŸkin bilgimiz yok. Bu sorunun daha fazla büyütülmesinden yana deÄŸiliz. KDP-Ä°’ye de ÅŸunu söylemek istiyoruz; bu meseleyi daha fazla büyütmemeli ve güçlerini bu alandan çekmelidirler. DoÄŸu Kürdistan için bir mücadele yürütmek istiyorlarsa, gerillanın olmadığı alanlara yerleÅŸsinler. Neden gerillanın denetiminde bulunan alanların seçildiÄŸine de çok anlam veremiyoruz. BaÅŸka bir alana gidip mücadelelerini ve çalışmalarını sürdürebilirler.”

Ä°-KDP kimdir?

Ä°ran Kürdistan Demokrat Parti 1945 yılında Ä°ran’ın Mahabad kentinde Kadı Muhammed, tarafından kuruldu. Kadı Muhammed daha sonra Mahabad Kürt Cumhuriyetini kurdu. Cumhuriyet yıkılınca Muhammed idam edildi. Partinin  Genel sekreterlerinden Dr. Abdurrahman Kasımlo 1989'da, Dr. Sadık Åžerefkendi 1992'de suikasta kurban gitti. Yıllarca Ä°ran’a karşı silahlı mücadele veren Ä°-KDP,1996 yılından beri silah kullanmıyor. Genel SekreterliÄŸini Mustafa Hicri’nin yaptığı Ä°-KDP’nin güçlerinin büyük bölümü Irak Kürdistan Bölgesinde bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera, rojnews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.