Sosyal Medya

Güncel

NSA yetkisine uzatma yok

ABD istihbarat kurumlarından NSA'in, Amerikan vatandaşlarının telefon kayıtlarını toplu olarak biriktirmesini sağlayan yetkisini uzatmak isteyen teklif, Senato'dan geçemedi.



ABD istihbaratının kriptoloji ve elektronik harp birimi olan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), ABD vatandaÅŸlarının telefon kayıtlarını toplama yetkisini uzatmayı amaçlayan teklif Senato’ya takıldı.

Yetkinin uzatılmasının kabulüne dair tartışma 54’e karşı 45 oyla engellendi. ABD Senatosu’nda bir teklifin oylamaya geçebilmesi için bu aÅŸamada en az 60 senatörün kabulünü alması gerekiyor.

1 Haziran’da bitecek olan yetki, Senato ÇoÄŸunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitchell McConnell önderliÄŸindeki senatörler tarafından uzatılmak istenmiÅŸti.

2016 baÅŸkanlık seçimleri için aday olan Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Demokrat Senatör Martin Heinrich’in de yardımıyla teklifin tartışılmasını engellemek için kürsüyü iÅŸgal etmiÅŸ ve aralıklarla 10 saat boyunca konuÅŸmuÅŸtu.

NSA’in Amerikan vatandaÅŸlarının telefon kayıtlarının toplu olarak biriktirebilmesine imkân veren yetki, 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan “Patriot Act” (Yurtsever Yasası) ile gelmiÅŸti. Cumhuriyetçi senatörler bu yetkiyi uzatmakla, aynı zamanda yasanın yürürlükten kalkmasını engellemeyi amaçlıyordu.

Teklifin destekçilerinden McConnell, 31 Mayıs’ta Senato’nun “Patriot Act”ın saÄŸladığı yetkilerin yürürlükten kalkmasıyla ilgili tartışmalar için tekrar toplanacağını söyledi.

Obama'nın tasarısı da geçmedi

Obama yönetimi “Patriot Act”in yürürlükten kalkması durumunda NSA’in telefon kayıtlarını toplu olarak biriktirme uygulamasına son vereceÄŸini açıklamış ve “Freedom Act” (Özgürlük Yasası) isimli bir yasa teklifi ile telefon kayıtlarının daha hedefli ve belirli ÅŸekilde toplanmasını saÄŸlayacağını duyurmuÅŸtu. Tasarının destekçileri, yeni teklifin gerekli ulusal güvenlik tedbirlerini almaya imkân saÄŸlarken “Patriot Act”in yarattığı mahremiyet ve özel hayata dair endiÅŸeleri ortadan kaldırdığını savunuyor.

ABD hükümetinin bu teklifi Temsilciler Meclisi’nde ezici çoÄŸunlukla onaylansa da Senato engeline takılmıştı. Oylamada teklif 42 redde karşılık ihtiyacı olan 60 kabul oyunun sadece 57’sini alabilmiÅŸ ve kılpayı geri gönderilmiÅŸti.

Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Amerikan vatandaÅŸlarına ait telefon kayıtları ve iÅŸ bilgilerini toplu bir ÅŸekilde biriktirdiÄŸi, eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından ifÅŸa edilmiÅŸti. Snowden Wikileaks’e sızdırdığı belgelerin ardından aranan adam haline gelmiÅŸ ve Rusya’ya sığınmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.