Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ukrayna'da rehinelere işkence yapıldı'

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın doğusunda çatışan tarafları rehinelere işkence yapmakla suçladı



Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın doÄŸusunda çatışan Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayba hükümeti birliklerinin birbirlerinin ellerindeki rehinelere iÅŸkence yaptığını ileri sürdü.

Örgüt, cuma günü açıkladığı raporunda Ukrayna'nın doÄŸusunda hemen her gün iÅŸlenen savaÅŸ suçlarına dair 'saÄŸlam deliller' bulunduÄŸunu belirtti.

Londra'da açıklanan raporda, her iki tarafın da rehinelere karşı elektroÅŸok, bıçakla yaralama, tekme ve asarak infaz korkusu yaÅŸatma gibi iÅŸkence yöntemleri uyguladığına yer veriliyor. Eski tutsakların ifadelerine dayandırılan raporda, tutsakların kemiklerinin kırıldığı, günlerce uykusuz bırakıldıkları, gerekli tıbbi yardımların verilmediÄŸi ve tutsaklara infaz edilecekleri hissi verilerek iÅŸkence yapıldığı öne sürülüyor.

Uluslararası Af Örgütü raporunu, 17'si Rus ayrılıkçılar ve 16'sı Ukrayna hükümeti birlikleri tarafından esir tutulan 33 kiÅŸinin ifadelerine dayandırıyor. Rehinelerin ifadelerinin birbirini doÄŸruladığına dikkat çekilirken, röntgen filmleri, fotoÄŸraflar, eksik diÅŸler, yara izleri ve hastane dosyalarının ifadelerle uyduÄŸu belirtiliyor.

Örgüt ayrıca Rusya yanlısı ayrılıkçıların herhangi bir yargı süreci olmaksızın tutsakları infaz ettiÄŸi en az üç vaka bulunduÄŸunu kaydetti. Uluslararası Af Örgütü, her iki tarafa da uyarıda bulunarak, rehinelere yönelik kötü muamelenin uluslararası hukuk açısından sonuçları olduÄŸunu savaÅŸçılarına net bir ÅŸekilde açıklamalarını ve sorumlulardan hesap sorulmasını talep etti.

Kaynak: DW Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.