Sosyal Medya

Dünya

Myanmar'da ilk göçmen kurtarma operasyonu

Uluslararası çağrılara ilk kez yanıt veren Myanmar, Güneydoğu Asya sularında mahsur kalan Arakanlı ve Bangladeşli göçmenlerden 208'ini kurtardı.



Myanmar hükümetinin yıllardır sürdürdüÄŸü baskılardan kaçan Arakan (Rohingya) Müslümanları ile yoksulluk sebebiyle ülkelerini terk eden BangladeÅŸli 208 göçmen Myanmar hükümeti tarafından kurtarıldı. 

Operasyon, uluslararası toplumun, günlerdir GüneydoÄŸu Asya sularında aç ve susuz mahsur kalan yaklaşık 8 bin Arakanlı ve BangladeÅŸli göçmenin kurtarılması gerektiÄŸi çaÄŸrılarının ardından baÅŸlatıldı. Tayland, Endonezya, Malezya ve Taylandlı yetkililerin, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan göçmenlerin hayatlarının kurtulması konusuna öncelik vermeleri uyarısı yapıldı.

Karar sonrası Malezya ve Endonezya, büyük bölümünü Arakanlı Müslümanların oluÅŸturduÄŸu göçmenlere geçici olarak ev sahipliÄŸi yapacaklarını açıkladı. Tayland ise göçmenlerin ülkeye kabul edilmesi konusunda herhangi bir anlaÅŸmayı kabul etmediÄŸini bildirmiÅŸti.

Uluslararası toplumun baskısı üzerine göçmenler konusundaki sert tutumunu yumuÅŸatan Myanmar hükümeti de, Güney Asya'da Hint Okyanusu ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce göçmenin yaÅŸamlarını tehdit eden koÅŸullardan "derin endiÅŸe" duyulduÄŸunu açıkladı.

Kararda ayrıca Myanmar yönetimine de Arakanlılara yönelik iÅŸkencelerin sona erdirme çaÄŸrısı yapıldı.

mkh

8 binden fazla kiÅŸi açık denizde

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmen yaÅŸam savaşı veriyor.

BangladeÅŸliler ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iÅŸ bulmak amacıyla denize açılırken, Arakanlı Müslümanlar kendilerini vatandaÅŸ olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaÅŸmaya çalışıyor.

Birçok göçmenin amacı, nüfusun çoÄŸu Müslüman olan Malezya'ya ulaÅŸmak. Bu ülkeye ulaÅŸan göçmenlerin sayısı 45 bini bulmuÅŸ durumda. 

Myanmar'da yaklaşık 1,3 milyon Arakanlı yaşıyor. Eski adı Burma olan Myanmar'da çeÅŸitli etnik gruplar yaşıyor. Arakanlı Müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri deÄŸil. Nüfusunun çoÄŸunluÄŸu Budist olan Myanmar'da hükümet ve Birmanyalıların çoÄŸu, BangladeÅŸ'in güneyinde konuÅŸulana benzer bir Bengali lehçesi ile konuÅŸan Arakanlıları 'kaçak göçmen' olarak görüyor.

Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Arakan çiftlere sadece iki çocuk için izin veriliyor. DoÄŸan çocuklar için ise doÄŸum belgesi düzenlenmiyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlere göre bu grup dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.