Sosyal Medya

Coğrafyamız

Dünya Palmira'dan gelecek haberi bekliyor

Suriye güçleri ile 1 haftadır çatışan IŞİD, önceki gün Palmira’ya girdi. Arkeoloji dünyasını ayağa kaldıran gelişme ise dün yaşandı.



Musul'da tarihi eserleri tahrip eden, Nimrud Antik Kenti'ni yıkan IŞİD, dün Palmira'nın antik kalıntılarının bulunduÄŸu bölgeye girdi.

Irak ve Suriye'nin büyük bölümünde kontrolü ele geçiren, açtığı onlarca cephede çatışan IŞİD, önceki gün de Palmira'nın kontrolünü ele geçirdi. Suriye rejim güçlerinin de kenti terk etmesiyle hakimiyeti ele geçiren IŞİD militanları, dün de Palmira'nın eÅŸsiz tarihi kalıntıların bulunduÄŸu antik bölümünü kontrolü altına aldı.



Yakın geçmiÅŸte, Irak'ın Musul kentindeki tarihi eserleri tahrip eden ve NimrudAntik Kenti'ni yıkan örgütün Palmira'ya girmesi, kültürel mirasın bir kez daha yitip gideceÄŸi endiÅŸelerine neden oldu. Sadece Suriye'nin deÄŸil, dünyanın kültürel mirasını barındıran merkezlerden biri olan Palmira'daki paha biçilemeyecek eserlerin IŞİD üyeleri tarafından tahrip edildiÄŸine dair bir bilgi gelmese de örgütün oradaki varlığı arkeoloji dünyasını ayaÄŸa kaldırmaya yetti. Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi aktivistleri,“Åžimdiye kadar eserlere dokunulmadı ancak çok kaygılıyız” açıklamasını yaptı.

MÜZEDE HAFÄ°F HASAR

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Dairesi yetkilisi Mamun AbdülKerim, Palmira düÅŸmeden önce kısa süre önce en deÄŸerli ve güzel eserleri baÅŸkent Åžam'daki güvenli evlere sakladıklarını anlattı, müzede ise çatışmalar sırasında hafif hasar meydana geldiÄŸini duyurdu. Abdülkerim, “Müzeye ve antik kentteki kalıntılara zarar gelmesinden korkuyoruz” dedi. UNESCO BaÅŸkanı Irina Bokova, “Sadece OrtadoÄŸu'nun deÄŸil tüm insanlığın en önemli tarihi ve kültür miraslarından birinin tehdit altında olması bizi derinden üzüyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.


‘ÇÖLÜN GELÄ°NÄ°' DÄ°YORLAR

2 bin yıl öncesine kadar uzanan antik dönemde önemli bir din ve ticaret merkezi olarak öne çıkan, kervanların uÄŸrak noktası olduÄŸu için Ä°talya'nın liman kenti Venedik'e atıfla“Kumların Venedik'i”olarak nitelendirilen Palmira, 1980'de BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı.



BaÅŸkent Åžam'a 215 kilometre mesafedeki antik kent, Suriye çölünü kullanan ticari kervanların geçiÅŸ noktasında bulunduÄŸu için Suriyeliler tarafından “Çölün Gelini” olarak da adlandırılıyor. Fransız arkeologlar tarafından 1933'ten itibaren antik Mari kentinden çıkarılan 25 bin tablete göre, Palmira'nın tarihi MÖ 19. yüzyıla kadar gerilere gidiyor. Yunan ve Roma kaynaklarında ise 1. yüzyıldan itibaren antik kentin varlığından söz ediliyor. SavaÅŸ öncesi her yıl binlerce turistin gezdiÄŸi, Roma Ä°mparatorluÄŸu'nun önemli etkisinin görüldüÄŸü antik kentte; sütunlar, tiyatro, Çan Tapınağı baÅŸta olmak üzere çok sayıda eser yer alıyor.



ZENUBIA DÖNEMÄ°

Antik kentteki yaÅŸam, zaman zaman teatral gösterilerle gündeme getiriliyordu. 2002 yılına ait bu fotoÄŸrafta da 263-274 yılları arasında hüküm süren Palmira Ä°mparatoriçesi Zenubia döneminde bir kervanın geçiÅŸi canlandırılmış.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.