Sosyal Medya

Dünya

Alman istihbaratı ABD istihbaratına bağımlıymış

BND Başkanı Gerhard Schindler, NSA'nın rakipleri değil, ortakları olduğunu belirterek istihbaratta onlara bağımlı olduklarını söyledi



Almanya Federal Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (BND) BaÅŸkanı Gerhard Schindler, istihbarat alanında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) bağımlı olduklarını söyledi.

Schindler, Federal Meclis’te kurulan ve ABD’nin Almanya’daki istihbarat faaliyetlerini araÅŸtıran NSA AraÅŸtırma Komisyonu’nda dinlendi.

NSA ile BND arasındaki iÅŸbirliÄŸini savunan ve uluslararası gizli servis iÅŸbirliklerine zarar verilmemesini isteyen Schindler, “NSA bizim rakibimiz deÄŸil, partnerimizdir” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Schindler, ABD gizli servisinin Almanya’nın güvenliÄŸine katkı saÄŸladığını savundu.

NSA’ın son yıllarda kendilerine önemli bilgileri ve teknik destek verdiÄŸini ifade eden Schindler, “Biz NSA’ya bağımlıyız, tersi deÄŸil” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Schindler, NSA’nın, BND’nin yardımıyla bazı Avrupalı politikacılara ve ÅŸirketlere karşı casusluk yaptığı iddialarının ortaya çıkmasının ardından bazı partner istihbarat servislerinin BND ile iÅŸbirliÄŸini gözden geçirmeye baÅŸladıklarına dikkati çekti.

“Bu geliÅŸme beni çok kaygılandırıyor” diyen Schindler, uluslararası iÅŸbirliÄŸi olmadan kendilerine verilen görevi yerine getiremeyeceklerini kaydetti.

“Ä°HMALLER OLDU”

NSA ile iÅŸbirliÄŸinde BND’nin bazı ihmallerini de kabul eden Schindler, NSA tarafından BND’nin Almanya'daki Bad Aibling dinleme merkezine gönderilen arama kriterlerinin yeterli bir ÅŸekilde kontrol edilmediÄŸini kaydetti.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Amerikalılardan gelen “arama kelimelerinin” sistematik olarak ilk kez 2013’te incelendiÄŸini anlatan Schindler, ancak bu konuda kendisinin bilgilendirmediÄŸini ve NSA’nın bu faaliyetleri hakkında geçen mart ayında bilgi sahibi olduÄŸunu söyledi.

Schindler, konu hakkında bilgi sahibi olsa da olmasa da bu olayda sorumluluk taşıdığını kaydetti.

“BND, Alman çıkarları, Almanya için çalışıyor, baÅŸka kimse için deÄŸil” ifadesini kullanan Schindler, BND Yasası’nın sadece Almanları ve Almanya’daki yabancıları koruduÄŸunu anımsattı.

Bundan dolayı NSA'nın Bad Aibling’deki dinleme merkezi üzerinden Avrupa'daki mercilere yönelik muhtemel dinleme faaliyetinde bulunmasının Almanya'daki yasaları ihlal etmeyeceÄŸini savunan Schindler, böyle bir dinleme faaliyetin olması durumunda ancak bunun iki istihbarat servisi arasındaki ortak anlaÅŸmayı ihlal edebileceÄŸini kaydetti.

Schindler, BND içinde reform yapacağını ifade ederek, çalışanların kontrolünün daha güçlendirileceÄŸini söyledi.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaÅŸlarını ve baÅŸta BaÅŸbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediÄŸi iddia edilmiÅŸti. Meclis'teki NSA Komisyonu bunun üzerine geçen yıl ABD'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerini araÅŸtırmak için kurulmuÅŸtu.

Son olarak da nisan ayında NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı casusluk faaliyetlerine BND'nin yardımcı olduÄŸu iddiaları ortaya çıkmıştı. Bu iddialar tartışıldığı sırada NSA'nın BND’ye teknik keÅŸif için gönderdiÄŸi 40 binin üzerindeki arama kelimenin, Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir ÅŸekilde aykırı olduÄŸunun tespit edildiÄŸi ifade edilmiÅŸti. NSA’nın, EADS adlı silah ÅŸirketine ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter firmasına yönelik casusluk yaptığı da belirtilmiÅŸti. Muhalefet partileri hükümetten, söz konusu arama kelimelerinin listesini meclisteki ilgili komisyonlara verilmesini talep etmiÅŸ, hükümet de bu konuyu deÄŸerlendirdiÄŸini kaydetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.