Sosyal Medya

Dünya

Obama: Savaşı kaybetmedik

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesini "taktiksel bir gerileme" olarak niteledi, ABD’nin IŞİD'e karşı yürütülen savaşı kaybetmediğini söyledi.



The Atlantic dergisine mülakat veren Obama, "Ramadi'nin düÅŸmesiyle ABD'nin IŞİD 'e karşı savaşı kaybetmekte mi olduÄŸu" sorusu üzerine, "Hayır, kaybetmekte olduÄŸumuzu düÅŸünmüyorum. Ramadi, baÅŸta buradaki Iraklı güvenlik güçlerinin bizim eÄŸittiÄŸimiz ya da güçlendirdiÄŸimiz güçler olmaması nedeniyle çok uzun zamandır korunmasız bir konumda olsa da taktiksel bir gerileme olduÄŸuna kuÅŸku yok" diye konuÅŸtu.

Ramadi'ye giren IŞİD militanlarının sayısının, Musul'a girenlerle kıyaslandığında nispeten küçük kaldığını dile getiren Obama, bunun Anbar'da ve ülkenin Sünni kesimlerinde Iraklı güvenlik güçlerinin eÄŸitiminin, takviyelerin, komuta ve kontrol sistemlerinin yeteri kadar hızlı ilerlemediÄŸini gösterdiÄŸini kaydetti.

"Sünni bölgelerde, sadece eÄŸitim deÄŸil, adanmışlığı da artırmamız gerektiÄŸi ÅŸüphesiz ve Sünni aÅŸiretleri ÅŸu an olduklarından daha aktif hale getirmemiz lazım" diyen Obama, yıllar sürecek bir mücadelenin daha sekizinci ayında olduklarına iÅŸaret etti. Obama, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi'nin bu sorunların çoÄŸunluÄŸunun farkında ve samimi olduÄŸunu, kapsayıcı bir Irak devletine baÄŸlılık gösterdiÄŸini düÅŸündüÄŸünü dile getirdi.

Obama, bir soru üzerine, "Irak'tan çıkarılan dersler konusunda çok netim. Her ÅŸeyden önce bence oraya girmek bir kere hataydı. Bu hataya raÄŸmen, (askerlerimizin) bu fedakarlıkları Iraklıların ülkelerini geri almasına olanak saÄŸladı. Bu fırsat, (eski Irak BaÅŸbakanı) Maliki tarafından ve Sünni ve Kürt nüfusa etkili biçimde el uzatmadaki isteksizlik yüzünden harcandı" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bugünün sorusunun, birlikler halinde ABD kara askerleri gönderip göndermeme deÄŸil, Irak'ın ÅŸu anda yönetilemez konumdaki bu kesimlerini idare etmede ve IŞİD'i yenilgiye uÄŸratmada etkili ortakları nasıl bulacakları olduÄŸunu ifade eden Obama,  geçmiÅŸin hatalarını tekrarlamak istemediklerini vurguladı. Obama, "Alınması gereken önemli bir ders ÅŸu: EÄŸer Iraklılar idare etmek için gereken siyasi uzlaşılara varmada isteksiz ya da kabiliyetsiz olursa, ülkelerinin güvenliÄŸi için savaÅŸma niyeti göstermezse, biz bunu onlar adına yapamayız" diye konuÅŸtu.

Obama, ABD ordusuna, Irak güvenlik güçlerine ülkelerini korumaları için ihtiyaç duydukları tüm yardımları sunmaları yönünde talimat vermeyi sürdüreceÄŸini ve istikrar saÄŸlamaları için gerekli diplomatik ve ekonomik yardımları saÄŸlayacağını kaydetti.

"Stratejide deÄŸiÅŸiklik yok"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama yönetiminin IŞİD ile mücadele stratejisinde deÄŸiÅŸiklik olmadığını söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında, son günlerde bazılarının, "nasıl bir strateji istediklerini bile bilmeden IŞİD stratejisinde deÄŸiÅŸiklik talep ettiÄŸini" belirtti.

Obama yönetiminin sahaya ABD askerinin gönderilmesine hala karşı olduÄŸunu ifade eden Earnest, Irak ve Suriye’deki güçlerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik stratejiye devam edeceklerini bildirdi. Earnest, “Obama, (bölgede) geniÅŸ çaplı ABD askeri konuÅŸlandırılmasını düÅŸünmüyor. Stratejide deÄŸiÅŸiklik çaÄŸrısı yapanları da daha spesifik olmaya çağırıyorum” dedi.

"IŞİD kontrolündeki alanların yüzde 25’ini kaybetti"

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de, ABD yönetimin IŞİD ile mücadele stratejisini gözden geçirmesinin söz konusu olmadığı söyledi.

Bütün resme bakıldığında Irak’ta IŞİD’in kontrolündeki alanların yüzde 25’ini kaybettiÄŸinin görüldüÄŸüne vurgu yapan Harf, “IŞİD ile mücadelede özellikle Irak’ta kazanımlar oldu. Bu süreçte gelgitlerin olacağını her zaman açıkça ifade ettik. Ramadi’de ÅŸahit olduÄŸumuz gibi günler olacaktır. Bu çok tartışmalı bir savaÅŸ olacaktır ancak genel olarak gidiÅŸata bakıldığında, Irak’ta onların geri püskürtülmesinde Iraklılara yardım ediyoruz. Ulusal güvenlik birimleri her zaman olduÄŸu gibi stratejiyi görüÅŸmek, konuÅŸmak ve deÄŸerlendirmek için görüÅŸmelerine devam ediyor” diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.