Sosyal Medya

Dünya

Yunan Bakan: Ä°ÅŸbirliÄŸi yapmak istiyoruz

Yunanistan’ın Kültür'den Sorumlu Bakanı Ksidakis, Türkiye ile kültürel anlamda işbirliği yapmak istediklerini belirtti.



AA'da yer alan habere göre, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Bilim, Kültür ve EÄŸitim Örgütü'nde (UNESCO) Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler III. Toplantısı'na katılan Yunanlı bakan,soruları yanıtladı.

Yeni hükümette kültürden sorumlu bakan olarak görev yapan Ksidakis, "Türkiye ve Yunanistan olarak ortak kültürel mirasımıza birlikte sahip çıkalım" dedi.

Ä°ki ülkeye kültürel mirasın korunmasında önemli görevler düÅŸtüÄŸünü vurgulayan Ksidakis, "DAEÅž'in Suriye ve Irak'ta kültürel mirası tahrip etmesinden büyük endiÅŸe duyuyoruz" diye konuÅŸtu. Yunanlı Bakan Ksidakis, ÅŸöyle devam etti: 

"Türkiye ve Yunanistan, Ä°talya'yı da yanlarına alıp UNESCO'nun kültür varlığı kaçakçılığının önüne geçilmesi ile ilgili 1970 sözleÅŸmesinin canlandırılmasında güçlü rol oynamalı. Bu üç ülkeyi kapsayan ve OrtadoÄŸu'ya uzanan bölge belki de gezegenin tarihi ve kültürel mirası açısından en zengin bölgesi, bu bölgedeki kültürel ve tarihi mirasın korunması konusunda Türkiye, Yunanistan ve Ä°talya'ya herkesten daha fazla sorumluluk düÅŸüyor."

UNESCO'nun 1970 yılında yürürlüÄŸe giren Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler SözleÅŸmesi'ne atıfta bulunan Yunanlı bakan, "Bu sözleÅŸme belki de UNESCO'nun en iddialı siyasi projelerinden birisi, dolayısıyla yeniden canlandırılması hayati önem taşıyor. Üç ülke arasında yapılacak iÅŸbirliÄŸi herkese örnek teÅŸkil etmeli" dedi.

OrtadoÄŸu insanının savaÅŸlardan ve terörden çok acı çektiÄŸini vurgulayan Yunanlı bakan, bu sözleÅŸmenin etkili ÅŸekilde hayata geçirilmesinin gerektiÄŸini vurguladı.

Gaziantep BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fatma Åžahin de UNESCO'da bu hafta yapılan toplantıların açılışında sözleÅŸmenin yeniden canlandırılması konusunda konuÅŸma yapmış ve "Suriye'de kaçırılan eserlerin mücadelesini Türkiye olarak veriyoruz, bu konuda INTERPOL ile çalışıyoruz" demiÅŸti.

Bölgede 5 antik kenti restore ettiklerini kaydeden Åžahin, "Maalesef 18. yüzyıldan itibaren kaçırılan eserlerin dünyanın en önemli müzelerine Gaziantep'in Kargamış'ından gittiÄŸini gördük" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.