Sosyal Medya

Ekonomi

'Eylemlerin zamanlaması manidar'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOFAŞ çalışanlarının yaptığı iş bırakma eylemi ile ilgili zamanlamanın manidar olduğunu ve altında ideolojik sebeplerin olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bursa'daki otomotiv iÅŸçilerinin iÅŸ bırakma eylemini deÄŸerlendirirken eylemin zamanlamasının manidar olduÄŸunu belirterek, "Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiÄŸinde ister istemez bizde bazı ÅŸüpheler oluÅŸturuyor. Bu gerçekten tamamen bir iÅŸçi iÅŸveren iliÅŸkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa 'iÅŸin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu' diye bizi ÅŸüphelendiriyor açıkçası" dedi.

Babacan, Habertürk ve Bloomberg HT televizyonlarının canlı yayınında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı.

Otomotiv iÅŸçilerinin iÅŸ bırakma eylemine iliÅŸkin bir soru üzerine, otomotiv sektörünün ÅŸu anda bir numaralı ihracat sektörü durumuna geldiÄŸini belirten Babacan, sadece tamamlanmış ürün deÄŸil, yan ürünlerle beraber, yedek parçalar ile beraber çok önemli bir sektör olduÄŸunu ifade etti.

Babacan, Türkiye otomotiv sektörünün dünya tedarik sisteminin bir parçası olduÄŸunu dile getirerek, sevkiyatta bir aksamanın baÅŸka ülkelerdeki fabrikaları da etkileyebileceÄŸine dikkati çekti. Sektörün küresel açısından stratejik bir nitelik kazandığının altını çizen Babacan, konunun özel sektör ile sendikalar arasındaki bir konu olduÄŸunu belirtti.

Ali Babacan, devlet olarak baÅŸtan müdahil oldukları bir konu olmadığını ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Oturup da toplu sözleÅŸme ile devlet olarak iÅŸin içinde olduÄŸumuz bir tablo da deÄŸil. Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiÄŸinde ister istemez bizde bazı ÅŸüpheler oluÅŸturuyor. Bu gerçekten tamamen bir iÅŸçi iÅŸveren iliÅŸkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa 'iÅŸin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu' diye bizi ÅŸüphelendiriyor açıkçası. Bu noktada bu konunun gündeme gelmesi ayrıca deÄŸerlendirilmesi gereken bir konu. Bizim hem Çalışma Bakanımız hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, her ikisi de konu ile çok yakından ilgileniyor. Her kesimle görüÅŸüyorlar, hem iÅŸveren ile hem sendikalar ile görüÅŸüyorlar. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde makul bir çözüme ulaşılır. Ama eÄŸer sebep siyasi ya da ideolojik ise o zaman nasıl seyreder, hep beraber göreceÄŸiz. Ne yapılırsa yapılsın, arkasında bir ideoloji, bir siyaset kurgusu varsa, o problemli tabloyu sürdürmeye gayret edilecektir."

Ä°ÅŸ bırakma eyleminin zamanlama açısından manidar olduÄŸunu ifade eden Babacan, benzer durumların daha önce pek çok sektörde olduÄŸunu ancak böylesine kamuoyuna mal edilerek iÅŸlenmediÄŸini bildirdi. Babacan, bu sürecin testten geçeceÄŸini vurgulayarak, "Biz üzerimize düÅŸeni yapıyoruz. Sayın BaÅŸbakanımız çok yakından ilgileniyor konuyla" dedi.

- Sendika aidatları

Sendikacılık konusunda, özellikle iÅŸçilerden alınan sendika aidatlarına iliÅŸkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Babacan, 25 dönüÅŸüm programından birisinin iÅŸgücü piyasalarının etkinleÅŸtirilmesiyle ilgili olduÄŸunu hatırlattı. Konunun hassas olduÄŸunu dile getiren Babacan, "Mutlaka siyasi ortamın sakin olduÄŸu bir dönemde, sosyal taraflarla görüÅŸerek, makulu bulacak bir çaba içinde olmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Ä°ÅŸgücü piyasasında düzeltilmesi gereken konular bulunduÄŸunu anlatan Babacan, bir yandan çalışanların haklarını dünya standartlarında korumaya çalışırken, bir yandan da Türkiye'nin rekabet gücünü koruyacak bir anlayışın oluÅŸturulması gerektiÄŸini belirtti. Aksi durumda ya iÅŸgücü istismarına yol açılacağını ya da ülkede iÅŸsizliÄŸin artacağını ifade eden Babacan, "Çalışanların hakları ile ilgili rasyonel bir çerçeve yoksa, bir aşırılık varsa, bu aşırılık sonunda fabrikaların kapanmasına veya yeni fabrika açılmamasına ve iÅŸsizliÄŸin çoÄŸalmasına sebep olabiliyor" diye konuÅŸtu.

Babacan, ideoloji ve farklı siyasi görüÅŸlerden arındırılmış, hem iÅŸveren hem de çalışanlar için Türkiye'nin tümünü düÅŸünerek güçlü bir iÅŸgücü piyasası oluÅŸturulursa bunun Türkiye'nin önünü açacağını söyledi.

BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, sendika aidatlarıyla ilgili, "Sendikaların da kuÅŸkusuz giderleri var. Onlar da kendi iÅŸlerini yerine getirmek için belli miktarda bütçe oluÅŸturuyorlar ama bunun mutlaka makul olması lazım. Gerçekten iÅŸçilerin hizmetinde, sendikanın makul giderlerinde kullanılması lazım. Orada da aşırılıklar varsa, aşırılıklar iÅŸçiden daha fazla aidatla kapatmaya çalışılıyorsa, onların hepsine müdahale gerekir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.