Sosyal Medya

Dünya

Yüzlerce göçmen daha kurtarıldı

Denizde mahsur kalan binlerce Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenden 500’ü daha Endonezya’ya kabul edildi. Ülkelerinden kaçan yaklaşık 7 bin göçmenin halen denizde olduğu tahmin ediliyor.



GüneydoÄŸu Asya sularında haftalardır mahsur kalan yüzlerce Rohingya Müslümanı ve BangladeÅŸli göçmen Endonezya’nın Açe bölgesine kabul edildi. Endonezya Arama Kurtarma Birimi, denizde mahsur kalan yaklaşık 500 kiÅŸiyi bulabildiklerini ve karaya çıkardıklarını açıkladı.

Son kurtarılanlarla beraber Myanmar, Malezya, Tayland ve Endonezya’ya kıyısı olan Andaman Denizi’nde haftalardır mahsur kalan binlerce göçmenden 2 bini karaya ayak basmış oldu.

ÇoÄŸunluÄŸunu Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve ÅŸiddetten kaçan Rohingya Müslümanları ile BangladeÅŸlilerin oluÅŸturduÄŸu göçmenler, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediÄŸi için denizde yaÅŸam mücadelesi veriyor.

7 bin göçmen teknelerde

Ülkelerindeki açlık ve baskıdan kaçan binlerce göçmen, uluslararası toplumun baskılarına raÄŸmen denizde açlık ve susuzluk içinde. Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde yaklaşık 7 bin göçmenin daha bulunduÄŸu tahmin ediliyor.

ROHÄ°NGYA MÜSLÜMANLARI

Eski adı Burma olan Myanmar’da çeÅŸitli etnik gruplar yaşıyor. Ülkedeki Rohingya Müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduÄŸu sanılıyor. Ancak söz konusu Müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri deÄŸil. Nüfusunun çoÄŸunluÄŸu Budist olan Myanmar'da hükümet ve Birmanyalıların çoÄŸu, BangladeÅŸ'in güneyinde konuÅŸulana benzer bir Bengali lehçesi ile konuÅŸan Rohingya Müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. BM'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

Göçmenlerin amacı, nüfusun çoÄŸu Müslüman olan Malezya’ya ulaÅŸmak. Bu ülkeye ulaÅŸan göçmenlerin sayısı 45 bini bulmuÅŸ durumda. Malezya hükümeti bundan böyle daha fazla göçmen kabul etmeyeceÄŸini açıklarken, Endonezya ve Tayland da göçmenlere karşı benzer bir tavır takındı. Üç ülke de karasularına savaÅŸ gemileri yerleÅŸtirip, ülkeye yaklaÅŸan göçmen teknelerini uzaklaÅŸtırıyor. Ülkelerin devreye soktuÄŸu ‘yardım tedbiri’ uygulamasıyla göçmenlere teknelerle su ve gıda verilip baÅŸka ülkelere gitmeleri isteniyor.

Bölge ülkeleri krizi görüÅŸecek

Malezya, Tayland ve Endonezya dışiÅŸleri bakanları bugün Kuala Lumpur’da buluÅŸarak göçmen krizini ele alacak. Ortak açıklama yayımlayan Malezya ve Endonezya, uluslararası yardım da alırlarsa denizdeki göçmenlere bir yıl içinde ‘iade ve yerleÅŸtirme’ desteÄŸi verebileceklerini açıkladı.

Myanmar da bugün kriz hakkındaki en uzlaÅŸmacı tavrını göstererek, göçmenlere insani yardım saÄŸlamaya hazır olduÄŸunu belirtti.

Uluslararası toplumun tepki gösterdiÄŸi Myanmar hükümeti, Rohingyaların ülkeden kaçmasına neden olan ÅŸiddeti ortadan kaldırmaktansa göçmen kaçakçılarını suçlamakla yetiniyor.

Yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı, Myanmar’ın batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. DoÄŸan çocuklar için ise doÄŸum belgesi düzenlenmiyor.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.