Sosyal Medya

Dünya

Myanmar'da muhalefetten Müslümanlara destek

Myanmar'daki muhalefet partisi, Güney Asya'da denizde mahsur kalan çok sayıda göçmen arasında yer alan Arakanlı Müslümanlara destek veren açıklama yaptı



Myanmar'daki muhalefet partisi, Güney Asya'da denizde mahsur kalan çok sayıda göçmen arasında yer alan Arakanlı Müslümanlara destek veren açıklama yaptı. 

Ulusal Demokrasi BirliÄŸi'nin sözcüsü Nyan Win, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde bulunan ve henüz bölgedeki ülkeler tarafından kabul edilmeyen 8 bin göçmenin "açık denizde bırakılamayacağını" belirterek, bu kiÅŸilere insan haklarını göz önünde bulundurularak muamele edilmesi gerektiÄŸini söyledi. 

Nyan Win, doÄŸrudan Rohingyalar ifadesini kullanmasa da Arakanlı Müslümanlara destek niteliÄŸi taşıyan sözlerini, siyasi partilerin ve Myanmar Devlet BaÅŸkanı Thein Sein'in katıldığı bir toplantı sırasında dile getirdi. 

Myanmar hükümeti de göçmen krizinin yarattığı uluslararası baskı karşısında tutumunu yumuÅŸattı.

Myanmar Devlet BaÅŸkanlığı sözcüsü Ye Htut, "denizdeki insanlar konusunda uluslararası toplumda endiÅŸe bulunduÄŸunu anladıklarını" belirterek, "Bu kiÅŸiler, Myanmarlıysa ve Myanmarlı olduklarını kanıtlayacak yeterli delilleri varsa insanlarımızı geri getirmeye hazır olmalıyız" ifadesini kullandı.  

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmen bulunuyor. ÇoÄŸunluÄŸunu Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve ÅŸiddetten kaçan Arakanlı Müslümanlar ile BangladeÅŸlilerin oluÅŸturduÄŸu göçmenler, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediÄŸi için denizde yaÅŸam mücadelesi veriyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Rohingyaları "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.