Sosyal Medya

Dünya

Tsipras: Nihai anlaşmada sona yaklaştık

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla sürdürdüğü müzakerelerde tarafların yararına olacak nihai bir anlaşma için son aşamaya gelindiğini söyledi.



Tsipras, Yunan GiriÅŸimciler Federasyonunun (SEB) genel kurul toplantısında yaptığı konuÅŸmada, hükümetin kreditörleri ikna edebilmek için sert mücadele verdiÄŸini belirtti, "AnlaÅŸmanın saÄŸlanmasının ardından Yunan ekonomisinin geliÅŸmesinde ivme yaÅŸanacak" dedi.

Ülkenin ekonomik açıdan zor durumda bulunmasına raÄŸmen, hükümetin bugüne kadar olan yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸini ve 8 milyar euro ödeme yaptığını belirten Tsipras, hükümetin amacının, sorunu ertelemeden borcun yeniden yapılanmasını kapsayacak uzun vadeli bir çözüm saÄŸlamak olduÄŸunu ifade etti.

Tsipras, hükümetin bu konudaki temel koÅŸullarının, anlaÅŸmanın 2015 ve 2016 yılları için düÅŸük seviyede faiz dışı kredi saÄŸlanmasını öngörmesi, memur ve emekli maaÅŸlarında yeni kesintiler olmaması ve ekonominin yeniden canlanması için kapsamlı bir yatırım paketi içermesi yönünde olduÄŸunu kaydetti.

"Herkes hesap verecek"

Ülkede nakit sıkıntısı yaÅŸanmasının hükümetin bir seçimi ve sorumluluÄŸu olmadığını belirten Tsipras, en kısa zamanda herkesin mutlaka hesap vermeye çaÄŸrılacağını ifade etti.

BaÅŸbakan Tsipras, Yunan ekonomisinin yeniden canlanmasında ülkenin doÄŸal zenginlikleri ile jeopolitik konumunun ve enerji taşımacılığındaki rolünün önemli katkı saÄŸlayabileceÄŸini söyledi.

Yunanistan’ın ihtiyacı olan kalkınmayı iÅŸ ve iÅŸçi haklarına saygılı olarak iç talebi artırmakla saÄŸlayabileceÄŸini ifade eden Tsipras, bunun baÅŸarılabilmesi için  Yunan giriÅŸimcileri toplu iÅŸ sözleÅŸmelerinin geri getirilmesinde yardımcı olmaya çağırdı.

Tsipras, bu kapsamda ülkede bir kalkınma bankasının kurulmasının hükümetin öncelikleri arasında bulunduÄŸunu ve bununla ilgili Avrupa Merkez Bankası yetkilileriyle iÅŸ birliÄŸi yapıldığını belirterek, "Yunan ekonomisi sonsuza kadar dış finansmanlara baÄŸlı kalamaz. Kendi içimizde finans mekanizmaları oluÅŸturmalıyız. Ä°lk önceliÄŸimiz ulusal kalkınma bankası oluÅŸturmak" diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.