Sosyal Medya

Güncel

Coşkunöz işçileri: Patron ağladı

Coşkunöz Holding'e bağlı iki otomotiv yan sanayi fabrikası işçilerinin iş yeri önündeki eylemi sürüyor. İşçileri sabah görüştükleri patronun ağladığını anlattı.



Bursa'da otomotiv sanayiinde Renault, TofaÅŸ, CoÅŸkunöz ve Mako iÅŸçilerinin baÅŸlattıkları iÅŸ bırakma eylemi sürüyor. CoÅŸkunöz Holding'e baÄŸlı iki otomotiv yan sanayi fabrikası iÅŸçilerinin iÅŸ yeri önündeki eylemleri üçüncü gününde. Fabrikanın önünde bekleyiÅŸlerini sürdüren iÅŸçiler adına konuÅŸan Helim Gökdemir, sabah erken saatlerde CoÅŸkunöz Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Oya CoÅŸkunöz Yöney ile görüÅŸtüklerini ve bu görüÅŸmede Yöney'in aÄŸladığını söyledi.

"O burada, bizim ailemiz dışarıda aÄŸlıyor. Oya Yöney, kalender bir babanın, kalender kızı. Ancak bize bugüne kadar kalenderlik yapmadı. Yalnız kaldığını düÅŸünüyoruz."

Ä°ÅŸçilerin yıllardır taleplerini yönetime ilettiklerini anlatan Gökdemir, "Biz fazladan bir ÅŸey istemedik. Bir sendikada iki sözleÅŸmenin olmayacağını, aynı kardeÅŸlerin, aynı eÅŸit hakları alması gerektiÄŸini söyledik. Taleplerimizi dikkate almadılar" dedi.

"Ciro, ihracat katlandı ama..."

Ä°ÅŸçi Gökdemir, yıllardır kendilerine enflasyon ve ülke ekonomisinin bahane edildiÄŸini savundu.

"Biz de sıkıntılarımızı sineye çektik. Ancak bugün herkes bitik durumda. Ay sonunu bırakın, ayın ortasını getiremiyoruz. Artık iÅŸçinin canı boÄŸazına geldi. Bize hep yasa ÅŸöyle, tüzük böyle diyorlar. Ama aç tavuk buÄŸday ambarını bile delermiÅŸ. Ä°ÅŸverenimizle görüÅŸtük. Ä°ÅŸverenin kendilerine, ÅŸirketin zor durumda olduÄŸunu, iÅŸbaşı yapmamamız gerektiÄŸini, bir ay sonra iyileÅŸtirme yapabileceklerini söylediler. Ancak bu durum artık iÅŸverenimizden ve bizden çıktı. Artık Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türk Metal Sendikası ve devlet bizi görmezlikten gelmesin. Meydanlarda nutuk atmakla olmuyor. Bugün cebimde 100 TL param yok. 13 yıldır buradayım. Cirolar katlandı, ihracat katlandı ama biz fakirlik ve yoksulluÄŸun altında yaşıyoruz."

"MESS ve Türk Metal'den ÅŸikâyetçiyiz"

Fabrika önündeki eylemlerini sürdüren iÅŸçilerden Mustafa Okyay ise 14 yıldır CoÅŸkunöz'de çalıştığını anlattı.

"Evliyim, iki çocuk babasıyım. Burada arkadaÅŸlarımızla birlik ve beraberlik içindeyiz. 3 gün önce 8 yaşındaki kızım Zeynep'in doÄŸum günü vardı. Ben eve gitmedim. Kızım benim yanıma gelerek doÄŸum gününü burada arkadaÅŸlarla birlikte pasta keserek kutladı. Bu bekleyiÅŸimizi, sadece çocuklarımızın ve ailemizin geleceÄŸi için sürdürüyoruz. CoÅŸkunöz'ün deÄŸerli patronlarıyla bir derdimiz yok. MESS ve Türk Metal'den ÅŸikâyetçiyiz. Bize onlar bugün bunları yaÅŸatıyor. Gün gelecek onlar da bunu yaÅŸayacaklar."

"ÇarÅŸamba çözülmesini umuyoruz"

Oyak Renault iÅŸçilerinin de eylemleri fabrika önünde sürüyor. Sözcü Erhan Ä°mralı umutlu olduklarını belirterek, çarÅŸamba günü sorunun çözülerek iÅŸe baÅŸlayacaklarını umduklarını söyledi. Renault yöneticilerinin bunun için mücadele ettiÄŸine inandıklarını kaydeden Ä°mralı ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu durum MESS yönetimi ile ilgili de bir durum. Anladığımız kadarıyla onları ikna etmeye çalışıyorlar. Yıllardır bunu görmeleri gerekiyordu. Ä°ÅŸçilerin 'Yeter artık' demelerini görmeleri gerekiyordu. 4 bin 500 kiÅŸinin belirli bir organizasyon olmadan bir araya gelerek, dayanışma içinde olması çok önemli. Tamamen kararlı olan insanlar var. Bu durumu baÅŸka bir yöne çekmemiz imkansız. Bu nedenle birlik ve bütünlük içinde. Herkes yapması gerekin biliyor. Kimseyi örgütlemiyorsunuz, kimseyi yönlendirmiyorsunuz. Ä°nsanların bizi yanlış anlamalarını istemiyoruz. Siyasi partilerden uzak durmaya çalışıyoruz. Bir siyasi partinin hizmeti olarak düÅŸünmediÄŸimiz için belediyelerin yardımlarını kabul ediyoruz. Hepsine teÅŸekkür ediyoruz ama fabrika yönetimi zaten bizim için kumanyamızı gönderiyor. Çay makinelerimiz var. Su sebilleri gönderdi. Haklı olduÄŸumuzu düÅŸünüyorlar, bu nedenle destekliyorlar."

"Bin 70 kiÅŸi ile eyleme devam ediyoruz"

Renault, TofaÅŸ ve CoÅŸkunöz iÅŸçilerinden sonra Mako iÅŸçisi de üretimi durdurdu. Mako çalışanları pazartesi günü baÅŸladıkları eylemi haklarını alana kadar devam ettireceklerini söyledi. Kadın iÅŸçilerin de aralarında olduÄŸu kalabalık, fabrika önünde bekleyiÅŸlerini sürdürüyor. "En sabırlı fabrika iÅŸçileri bizdik" diyen iÅŸçiler, "Sabredelim, sabredelim dedik. Ancak sabretmeyle bir aÅŸamaya gelemeyeceÄŸimizi anlayınca, artık biz de somut adımlar atmaya baÅŸladık" dedi.

Ä°ÅŸçiler adına konuÅŸan Serdar Mazlum, "Bu insanlar bizi duymuyorlar. Biz de bu sabah arkadaÅŸlarla düÅŸündük, karar aldık ve üretim durdu. Bin 70 kiÅŸi olarak eyleme devam ediyoruz. Yaklaşık 150 kiÅŸi sendikadan istifa etmedi ama katılım yüzde 100 oldu. Ailelerimiz sonuna kadar destek veriyor" diye konuÅŸtu.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.