Sosyal Medya

Dünya

Kobanililerin üçte biri döndü

IŞİD saldırıları sırasında Türkiye'ye sığınan Kobanililerin üçte biri örgütün bölgeden çekilmesiyle gruplar halinde ülkelerine döndü



Ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Kobanililerin yaklaşık üçte biri memleketine döndü.

IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçan 200 bin civarındaki Kobanili, örgütün bölgeden çekilmesinin ardından gruplar halinde ülkelerine dönüyor. Åžanlıurfa baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli kentlere yerleÅŸen Suriyeli Kürtler, yaklaşık üç aydır yanlarında getirdikleri eÅŸyayla gruplar halinde Suruç ilçesindeki MürÅŸitpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçiyor. Güvenlik noktasında kontrolden geçirilen sığınmacılar, BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığınca (AFAD) oluÅŸturulan mobil merkezine geçici kimlik kartlarını teslim ederek Kobani'ye gidiyor.

Halen Türkiye'de bulunan Kobanililerin yaklaşık 25 bini Suruç ilçesindeki çadır kentte, diÄŸerleri de çeÅŸitli kentlerde yaşıyor. 

Åžanlıurfa Valisi Ä°zzettin Küçük yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD'in bölgeden çekilmesiyle Kobani'ye ilk aylarda dönüÅŸlerin hızlı olsa da son dönemlerde geçiÅŸ taleplerinin azaldığını söyledi. Suriyeli Kürtlerin Kobani'de halen altyapı ve temel ihtiyaçların tam karşılanmaması nedeniyle pek fazla gitmek istemediÄŸini belirten Küçük, halen 100 binin üzerinde Kobanilinin Türkiye'de misafir edildiÄŸini belirtti. Suriyeli Kürtlerin üçte birinin ülkelerine döndüÄŸüne iÅŸaret eden Küçük, "Suruç ilçesinde modern ÅŸartlarda kurduÄŸumuz çadır kentte halen 25 bin kiÅŸi ağırlanıyor" dedi.

"YARDIMLARINIZI UNUTMAYACAÄžIZ"

Türkiye'de yaklaşık 6 ay güzel ÅŸartlarda ağırlandığını vurgulayan Salih, burada kurduÄŸu dostlukları asla unutmayacağını belirtti. Bir taraftan Türkiye'den ayrıldığı için üzüldüÄŸünü ancak memleketine de artık dönmesi gerektiÄŸine inandığını dile getiren Salih, "Türkiye'de yaklaşık 5 ay önce adını Ahmet koyduÄŸum bir bebeÄŸim dünyaya geldi. Türkiye'ye çok teÅŸekkür ediyoruz. Bize fazlasıyla kucak açtınız. Bu yardımların karşılığını imkan sunulursa vermek isteriz" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.