Sosyal Medya

YaÅŸam

Ergene'deki kirlilik tehlikeli seviyelerde

Ergene havzasının damarı olarak niletendirilen aynı adlı nehirde oluşan kirlilik Marmara Denizi'ni de tehdit ediyor



Trakya bölgesinin en önemli çevre sorunu Ergene Nehri kirliliÄŸi için, Çorlu’da TTB, TMMOB, MAREM (Marmara Envi-ronmental Monitoring) projesi yetkilileri, Ergene ve Trakya Platformu katılımıyla bir rapor hazırlandı.

Hürriyet'in haberine göre TekirdaÄŸ ValiliÄŸi koordinatörlüÄŸünde TekirdaÄŸ Ergene Derin Deniz DeÅŸarj AÅž tarafından Ergene Nehri’nden deÅŸarjın yapılacağı Åžerefli Deresi ve Marmara Denizi kıyısında incelemeler yapan komisyonun raporundan satır baÅŸları ÅŸöyle:

Yıldız DaÄŸları yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle Trakya’nın yaÅŸam kaynağı, Ergene Nehri ise bu ekosistemin atardamarıdır. Yaklaşık 300 bin dekarlık tarım alanlarını besler. Ergene, 20 yıldır sanayi, evsel-tarımsal ilaç, gübre atıkları ile kirletilmiÅŸtir. Ergene Acil Eylem Planı çerçevesinde bugüne dek etkin bir faaliyetin görülmediÄŸi anlaşılmıştır.

AÄžIR METALLER ARTAR

Endüstriyel atıkların arıtılmadan dere, gölet, nehir, denize verilmesi halinde, toksik kimyasallar bu alanlara taşınır. Bu kirli yüzey suların tarımsal sulamada kullanılmasıyla tarım toprakları ağır düzeyde kirlenir. Ağır metallerle kirlenmiÅŸ toprak, kayıptır. Bölgedeki ağır metaller ve kanser konusunda insan kaynaklı çalışmalar yapılmıştır.

DERÄ°N DEÅžARJ Ä°MKÂNSIZ

Marmara içdenizimiz. UÄŸradığı aşırı kirlenme karşısında kendi oksijen gücü yetersiz. 1983’ten bu yana Marmara’nın 25 metreden derin suları pek çok deniz canlısı için yaÅŸanamayacak duruma gelmiÅŸtir. Bunda en önemli etken, Haliç’ten çıkan atıkların Marmara’ya atılması.

Amaç kirli suyu süzüp katı maddeleri tutmaksa; zaten can çekiÅŸen Marmara’ya son ölümcül darbe olacaktır. Bu yaklaşım sorun çözmek deÄŸil, saklamak, baÅŸka sorunlara yol açmaktır. TekirdaÄŸ bölgesinde Marmara Denizi hedefli ‘derin deniz deÅŸarjı’ olanağı bulunmamaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.