Dünya
Myanmar, göçmen sorunu için toplantıya yanaşmıyor
Myanmar, Malezya ve diğer ülkelerin toplantı teklifini Müslümanlara yönelik baskıların gündeme gelmemesi için reddediyor
Myanmar’ın baskılarından kurtulmak için baÅŸka ülkelere gitmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar, bölge ülkelerini harekete geçirdi. Myanmar, Müslümanlara yönelik baskıların gündeme geleceÄŸinden endiÅŸe ettiÄŸi için bölge ülkelerinin toplantı tekliflerini reddediyor.
Malezya DışiÅŸleri Bakanı Anifah Aman, BangladeÅŸli mevkidaşı Abul Hasan Mahmud Ali ile görüÅŸtü. Aman, ÇarÅŸamba günü de Endonezya ve Tayland dışiÅŸleri bakanları ile buluÅŸacak.
Malezya BaÅŸbakanı Necip Rezzak da ÅŸimdiye kadar konuyu ele almayı reddeden Myanmar’a ‘insani felaket’ olarak nitelediÄŸi mevcut sorunun çözümüne katkı saÄŸlaması için çaÄŸrı yaptı.
Myanmar ise vatandaÅŸlık vermediÄŸi Arakan Müslümanlarının durumunun gündeme geleceÄŸi böyle bir toplantıdan kaçınıyor.
BM'DEN ÇAÄžRI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güney Asya'da denizde mahsur kalan göçmenlerin kurtarılmasını istedi.
BM Genel Sekreter SözcülüÄŸü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban'ın, Güney Asya'da Andaman Denizi ve Malacca BoÄŸazı'nda teknelerde mahsur kalan göçmenlerin durumuna iliÅŸkin kaygıları giderek artıyor.
Göçmenlerin durumuna iliÅŸkin Malezya ve Tayland baÅŸbakanlarıyla görüÅŸen Genel Sekreter Ban, uluslararası hukukun gereklerinin yerine getirilmesi ve göçmenlerin kurtarılması gereÄŸini vurguladı.
Göçmen teknelerinin zamanlıca limanlara kabul edilerek mültecilerin karaya çıkmasına izin verilmesini isteyen Ban, teknelerin geri gönderilmesinden kaçınılması uyarısı yaptı.
GeçtiÄŸimiz hafta 3 bin göçmen, Malezya, Tayland ve Endonezya kıyılarına ulaÅŸmıştı. Ancak bundan çok daha fazla sayıda insanın Endonezya ile Malezya ve Tayland arasındaki Malakka BoÄŸazı’ndaki gemilerde kaldığından endiÅŸe ediliyor.
Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduÄŸunu açıklamıştı.
Henüz yorum yapılmamış.