Sosyal Medya

Güncel

ABD'den IŞİD'e bir darbe daha

Özel güçleriyle Suriye içinde IŞİD'in kasası Ebu Sayyaf'ı öldüren ABD, hava operasyonunda da 4'ü üst düzey 32 IŞİD üyesini öldürdü.



Ä°ngiltere merkezli Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun Deyr ez-Zor'daki IŞİD noktalarını vurduÄŸunu ve saldırıda 32 IŞİD üyesinin öldüÄŸünü duyurdu. Ä°nsan Hakları Gözlemevi, ölenlerden 4'ünün IŞİD'in yerel lider kadrosu olduÄŸunu belirtti. 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Özel Kuvvetler BirliÄŸi'nin Suriye'nin doÄŸusundaki Amr bölgesinde düzenlediÄŸi kara operasyonu sonucunda IŞİD'in üst düzey liderlerinden Ebu Sayyaf'ın öldürüldüÄŸünü duyurmuÅŸtu. Saldırı önceki gece gerçekleÅŸtirilirken, Carter, operasyonda öldürülen IŞİD yöneticisinin örgütün petrol, gaz ve finansal iÅŸlerinden sorumlu olduÄŸunu söylemiÅŸti. Operasyonda IŞİD yöneticisi Ebu Sayyaf'ın eÅŸi Ümmü Sayyaf' da yakalanıp Irak'taki askeri bir cezaevine konuldu.

Ebu Sayyaf'ın öldürülmesi ne anlam ifade ediyor?

Eski CIA danışmanı Bruce Riedel, ABD'nin aslında Ebu Sayyaf'ı diri olarak ele geçirmek istediÄŸini söylerken, "Çünkü IŞİD'de iÅŸlerin nasıl yürüdüÄŸünü bilmek için en önemli bir ya da iki isimden biriydi" ifadelerini kullandı. Sayyaf, IŞİD'in ayda 1 milyon dolara varan petrol gelirlerini organize ediyor, örgütün üye devÅŸirme sisteminde finansal olarak da kilit rolü oynuyordu. 

UCLA'den (Kaliforniya Üniversitesi) Theodore Karasik ise Ebu Sayyaf'ın öldürülmesinin 2006'da Irak El Kaidesi lideri Ebu Musab el Zerkavi'nin öldürülmesi kadar önemli ve stratejik bir hamle olduÄŸu görüÅŸünü savundu. Karasik'e göre örgüt sadece cephedeki en önemli komutanlarından birini deÄŸil aynı zamanda örgütü ayakta tutan ekonomik modelin en tepesindeki ismi de kaybetmiÅŸ oldu. 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera, AFP 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.