Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

TCDD ikiye ayrılıyor, işte yeni sistem

TCDD’nin altı ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılması öngörülüyor. 1 Lokomotif, 5 vagonu olana demiryolu serbest olacak.



Tren iÅŸletmeciliÄŸini, özel sektöre açmak için hazırlıklar son aÅŸamaya geldi. TCDD’nin 6 ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılması öngörülürken, sistemin iÅŸleyiÅŸine yönelik ayrıntılar da netleÅŸmeye baÅŸladı. Firmalar, iÅŸletmecilik yapacağı hattı seçerek, bu hat için lisans alacak.

Süreç ÅŸöyle iÅŸleyecek:

Ä°ÅžLETECEĞİ HATTI SEÇECEK:

Habertürk'ün haberin göre; TCDD, 6 ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılacak. Taşımacılık ÅŸirketi TCDD Taşımacılık adıyla faaliyet gösterecek. TCDD’nin altyapı ÅŸirketi, özel sektöre demiryolları hatlarını açacak. Özel sektör, iÅŸletmecilik yapacağı hattı belirleyecek. Her bir hat için 10 yıla kadar hizmet sözleÅŸmesi imzalanabilecek. Firmalar, isterlerse iÅŸletmecilik yapacakları tren yolunu ya da hattını inÅŸa edebilecek. Bu hat, zorunlu olarak rakip iÅŸletmecilere bedeli karşılığında açılacak. 

LOKOMOTÄ°FÄ° DE TESCÄ°LLÄ° OLACAK:

Firmalar, UlaÅŸtırma Bakanlığı’ndan taşımacılık lisansı alacak. Özel sektör, kullanacağı vagon, lokomotif için de araç tescili yaptıracak.

BÄ°LET ÜCRETÄ°NE DE TAVAN KONULACAK:

5 yolcu vagonu ve 1 lokomotifi olan yolcu taşıma lisansı alabilecek. Yükte ise 500 tonluk yük taşıma kapasiteli vagon ve lokomotif ÅŸartı bulunuyor. Bakanlık, piyasadaki taşımacılık bedelleri üzerinde söz sahibi olacak. Aşırı ücret uygulanması ya da rekabet ortamının bozulması halinde, belli bir süreyle taban ya da tavan ücret tarifesi konabilecek. Firmalar, makinistleri için de onay alacak. Makinistler, eÄŸitimin ardından öngörülen sınavı geçmek zorunda olacak

SÖZLEÅžMEYE UYMAYAN 15 GÜNDE DEVRE DIÅžI

Bakanlık, hatların gereÄŸi gibi iÅŸletilip iÅŸletilmediÄŸini denetleyecek. Bakanlıkla yapılan sözleÅŸmeye aykırı yapılan her tren seferi için 25 bin TL ceza kesilecek. 15 gün içinde sorunun düzelmemesi halinde de hat baÅŸka bir demiryolu ÅŸirketine devredilecek.

AVRUPALI ŞİRKETLER DE TRENE BİNMEK İSTİYOR

Avrupa’daki bazı firmaların, Türkiye’deki serbestleÅŸme sürecini yakından takip ettiÄŸi ve Türkiye’de tren iÅŸletmeciliÄŸi yapmaya istekli olduÄŸu ifade ediliyor. Yetkililer, Avrupa’da tren üreten firmaların da Türkiye’ye gelmek istediÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.