Sosyal Medya

Coğrafyamız

Özbekistan'da kadınlara örtüyle pazara gitmek bile yasaklandı!

Orta Asya'daki zulümlerin ardı arkası kesilmiyor. Özbekistan'da bir pazarın girişine asılan ilanla kadınların başörtülü olarak pazara giremeyecekleri belirtiliyor



Özbekistan’ın kuzeyindeki Kokand ÅŸehrinde pazar giriÅŸine konulan ve Müslüman kadınların baÅŸörtüsü ile pazara giremeyeceÄŸi yazılan ilan Müslümanların tepkisine neden oldu.

Pazarın giriÅŸine asılan ilanda Pazar sınırları içerisinde dini giysilerle gezilemeyeceÄŸi belirtiliyor. Ä°lan metninde “Kadınların irticai görünümlü Türk, Arap, Ä°ran ve Pakistan tarzında baÅŸörtülü gezmelerine izin verilmeyecek. Pazar çalışanları üniformalı olmak zorundadır. Bu ÅŸartlara uymayanlar vicdan özgürlüÄŸü ve dini kuruluÅŸlar yasasının 14. maddesine göre cezalandırılacaktır” ifadesi yer alıyor.

BBC Özbek hizmetinin haberine göre Kokand ÅŸehri yetkilileri birkaç yıldır evleri dolaÅŸarak kadınları baÅŸörtülü halde sokaklarda dolaÅŸmamaları yönünde uyarıyor. Yetkililer Özbek Müslüman kadınlara sadece baÅŸlarını örtü ile örtmelerini fakat boyunlarını açık tutmalarını istiyor.

Radyoya konuÅŸan bir Özbek, “Bir arkadaşımın annesi sürekli evde oturuyor. BaÅŸörtülü olduÄŸu için sokak ve pazara çıktığında yetkililerin baskısına maruz kalıyor. Ä°ki sene evvel polisler benim hanımımın baÅŸörtüsünü zorla çıkartmışlardı” dedi.

Özbekistan Dini Ä°daresi BaÅŸkan Yardımcısı Abdülaziz Mansur Fergana Vadisinde Müslüman kadınlara yapılan baskılardan haberleri olduÄŸunu ÅŸu ifadelerle dile getiriyor:

"Vicdan özgürlüÄŸü ve dini kuruluÅŸ yasasının 14. maddesine göre vatandaÅŸlara ibadet giysileri ile sokaklarda dolaÅŸmak yasaklanıyor. Ancak Ä°slam dininde ibadet giysisi diye bir kavram yoktur. Konu ile görüÅŸlerimizi Adalet Bakanlığı’na gönderdik, ama henüz cevap alamadık…”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.