Sosyal Medya

Güncel

Tarihi cami ibadete hazır

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu Ulu Camisi'nin restorasyonu tamamlandı.



1872'de Rumların inÅŸa ettiÄŸi kiliseden 1954'te camiye dönüÅŸtürülen yapının restorasyonu tamamlanarak 22 Mayıs Cuma günü yeniden ibadete açılacak.

2013 yılında restorasyon çalışmasına baÅŸlanan ve 1.5 yıl süren Ulu cami'nin cuma günü yeniden ibadete açılacağını söyleyen firma yönetici Hacı Mehmet Gençer, "Bizim için uzun soluklu bir süreçti ve inÅŸallah sona gelindi. Åžuanda son rütuÅŸlar yapılıyor. Cuma günü Safranbolu hemÅŸerilerimizin katılımı ile ibadete açacağız. 1.5 yıl süren bir çalışma oldu. Restorasyon sırasında bazı revizyonlar oldu. Ä°nÅŸallah sona gelindi ve güzel bir açılış olacak" dedi.

Gençer ayrıca caminin spekülasyonlara maruz kaldığını da anımsatarak, "Bir çok spekülasyon oldu ve buda güzel cevap olacak. Birçok kiÅŸinin beklediÄŸi gibi Kilise deÄŸil cami olarak inÅŸallah ibadete açılacak" diye belirtti.

Yüklenici firma yönetici Hacı Mehmet Gençer, restorasyon sırasında Yunanca kitabeler bulduklarını kaydederek,"Ortaya çıkardığımız bazı bölümler vardı. Bazı sıvaları kaldırdık, raspaları ve taÅŸ iÅŸçiliÄŸini ortaya çıkardık. Birtakım sıvaları yeniledik. Yer döÅŸemesi, elektrik, çatı ve dış sıvaları, taÅŸ temizliÄŸini yaptık. Bunun dışında caminin orjinaline uygun restorasyonu gerçekleÅŸtirildi" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.