Sosyal Medya

Sağlık

İşte kuş gribinin faturası!

Bandırma Ticaret Borsasının, işletmecilere maddi destek talebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TOBB'a gönderdiği dilekçede kuş gribinin faturasını kesti.



Bandırma Ticaret Borsası tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸine (TOBB), iÅŸletmecilere maddi destek saÄŸlanması talebiyle gönderilen dilekçede, kuÅŸ gribi virüsüne rastlanmasının ardından ilçede itlaf edilen tavuk sayısı 1 milyon 772 bin 222, kesime gönderilenler ise 548 bin 200 olarak belirtildi.

Borsa Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Halit Sezgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edincik Mahallesi'nde bir süre önce görülen kuÅŸ gribi virüsüne yönelik karantina uygulamasının sürdüÄŸünü bildirdi.

Virüsün yayılmaması ve kontrol altına alınması amacıyla tavuk itlafı yapıldığını hatırlatan Sezgin, "Ä°tlaf edilen tavukların bir bölümü için devlet tarafından iÅŸletmelere destek verildi. Bu ödenene ek olarak 860 bin tavuk için de destek talep ediyoruz. Taleple ilgili dilekçemizi, gerekçeleri ve itlaf edilen tavuk adediyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TOBB'a gönderdik" dedi.

Ä°ÅŸletmecilerin talepleri

Söz konusu dilekçede, özellikle Edincik'teki yumurta üreticilerinin büyük zarara uÄŸradığı vurgulandı.

Bu mahallede, hastalığın tespit edildiÄŸi ilk iÅŸletme hareket noktası olmak üzere kuÅŸ uçumu 19 kilometre çaplı daireler içinde kalan tesislerin karantinaya alındığı belirtilen dilekçede, ÅŸu bilgiler verildi:

"Yürütülen çalışmalar sonucu öncelikle bu musibet, belli bir alan içinde tutulmuÅŸ, kalmıştır. Bu önemli çalışma sonucu ÅŸehrimizde diÄŸer bölgelerdeki iÅŸletmeler etkilenmemiÅŸtir ancak etkilenen iÅŸletmelerde zarar büyüktür. Yetkililerin çalışmaları ile tespit edilen, sayıları belgelerle belli olan yumurtacı tavuklar itlaf edilmektedir. Bandırma Yumurta Üreticileri BirliÄŸinden alınan rakamlara göre iÅŸletme sahiplerince itlaf edilen tavuk sayısı 311 bin 360, iÅŸletme sahiplerince kesime gönderilen tavuk sayısı 548 bin 200, Bakanlık yetkililerince itlaf edilen tavuk sayısı 1 milyon 460 bin 862'dir. Bunların toplamı ise 2 milyon 320 bin 422'dir.

Üyelerimizin tekrar üretime baÅŸlayabilmesi için talepleri ÅŸöyledir:

"KuÅŸ gribi tazminat tarihi olarak virüsün ilk görüldüÄŸü 1 Nisan 2015 esas alınmalıdır. Bakanlık yetkililerinin 2 Mayıs 2015 tarihini esas alması durumunda daha önce hastalık olmadığı halde hastalık bulaÅŸmaması için imha edilen veya kesime gönderilen tavukların da tazminat kapsamına alınması gerekmektedir. Kümes ekipman ve teçhizatlarının geliÅŸmesi için hibe ve destekleme çalışmalarının yapılması yerinde olacaktır. Ä°ÅŸletmelerde yeniden üretime baÅŸlanabilmesi için uygun kredi çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz. Üretmeden kalkınma olmayacağını bizler iyi bilmekteyiz. Gerçekten çalışan, üreten, ekonomiye katkı saÄŸlayan üyelerimizin yaÅŸadığı sıkıntıların giderilmesi konusunda sizin daha önceki çalışmalarınızı hiç unutmadık. Bu konuda da çaba göstereceÄŸinizden hiç kuÅŸkumuz yoktur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.