Sosyal Medya

Güncel

'Usulsüz dinlemeler 'basit bir dava' değil'

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı İrcal, kentte 'usulsüz dinlemelere' ilişkin 7'si tutuklu 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmanın derinleştirilmesi talebiyle dosyayı savcılığa iade etti.



Sivas Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Murat Ä°rcal, kentte "usulsüz dinlemelere" iliÅŸkin 7'si tutuklu 15 ÅŸüpheli hakkında yürütülen soruÅŸturmanın derinleÅŸtirilmesi talebiyle dosyayı savcılığa iade etti.

Alınan bilgiye göre, BaÅŸsavcı Ä°rcal, "suç iÅŸlemek için örgüt kurma ve bu örgüte üye olma", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kiÅŸiler arasındaki konuÅŸmaların ve iletiÅŸimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması" ve "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması" iddiasıyla 7'si tutuklu 15 ÅŸüpheli hakkında yürütülen soruÅŸturmayla ilgili dosyayı savcılığa gönderdi.

Ä°ade gerekçesinde, "örgütün Sivas merkezli olamayacağına, yurt çapında hatta yurtdışında faaliyetleri bulunan, benzer ve aynı suçları birden fazla ilde iÅŸlediÄŸi iddiasıyla soruÅŸturmalara konu edilen, ulusal ve hatta uluslararası alanda hareket kabiliyeti olan, dinleme faaliyetlerini devletin en tepe noktalarına varıncaya kadar ulaÅŸtırabilen, en gizli, en kritik toplantıları bile dinleme yetisine sahip örgütün, bu iÅŸi yaparken de yine devletin imkanlarını kullanan yapıda olduÄŸunun" vurgulandığı öÄŸrenildi.

"Yeniden yazılacak iddianamede, örgütün bu tür iÅŸlerle ne amaçladığı, nihai hedefinin ne olduÄŸu hususuna açıkça yer verilmesi ve bu hususun etraflıca tartışılması istenerek, amacın ortaya konulmasıyla büyük fotoÄŸrafın görülebileceÄŸi" ve dinlemelerin neden yapıldığı sorusunun cevabının mutlaka tespit edilmesi gerektiÄŸinin vurgulandığı gerekçede, ayrıca "tespit yapılmadan açılacak her davanın örgüt tarafından yürütülen algı operasyonlarının hedefi haline getirileceÄŸi ve bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilenmesinin de kaçınılmaz olacağı" görüÅŸüne yer verildiÄŸi bilgisine ulaşıldı.

Gerekçede "yargı, emniyet, TSK ve diÄŸer kurumlar içinde benzer ÅŸekilde teÅŸkilatlanan, iç organizasyonu ve hiyerarÅŸik yapısı bulunan örgütün devlet içinde alternatif faaliyet yürüttüÄŸü, üyesi olmayan ve kullanamayacağını düÅŸündüÄŸü kiÅŸileri belirli devlet makamlarına gelmemeleri için operasyonların hedefi haline getirdiÄŸi, bu amaçla da bu kiÅŸiler hakkında istihbarat ve veri topladığı, lehine kullanabileceÄŸi ne varsa bu bilgileri arÅŸivleyerek sırası geldiÄŸinde bazen ÅŸantaj yoluyla, bazen de yargı erkinin kullanılması suretiyle hedef kiÅŸileri saf dışı bıraktığı sonucuna varıldığı" ifadesinin yer aldığı öÄŸrenildi.

"KPSS soruşturmasıyla birleştirilmeli"

Gerekçede, Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) iliÅŸkin "soru sızdırma, ÅŸifreleme" soruÅŸturmasında elde edilen bulguların da eklenmesiyle, "Örgütün nihai amacının, devlet yapılanması içinde bu ÅŸekilde örgütlenmesini tamamladıktan sonra yönetimi ele almak, istediÄŸi idareyi devlet yönetimine getirmek ve bu ÅŸekilde nihai amacının anayasal düzeni deÄŸiÅŸtirmek olacağı sonucuna varıldığı"nın vurgulandığı bilgisi edinildi.

Bu nedenle davanın "basit dinleme davası" ÅŸeklinde açılmaması, saÄŸlıklı sonuç alınmak isteniyorsa ÅŸüphelilerin cezalandırılması talebinden önce diÄŸer illerde yürütülen davalarla fiili ve hukuki baÄŸlantıya dikkat çekilip birleÅŸtirmesinin istendiÄŸi gerekçede, dosyanın bu sebeplerle iade edildiÄŸi öÄŸrenildi.

Soruşturma kapsamında 7 polis tutuklanmıştı

Sivas Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, "suç iÅŸlemek için örgüt kurma ve bu örgüte üye olma", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kiÅŸiler arasındaki konuÅŸmaların ve iletiÅŸimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması" ve "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması" suçlarından bazı emniyet mensupları hakkında soruÅŸturma baÅŸlatmıştı. 

Bu kapsamda, Sivas merkezli 18 ilde 13 Mart'ta operasyon düzenlenmiÅŸ, haklarında soruÅŸturma baÅŸlatılan polislerden 2. Sınıf Emniyet Müdürü Ömer S, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Abdullah S, eski Ä°stihbarat Åžube Müdürü Fatih A, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Åževki P, komiser Melih A, polis memurları Ä°brahim A. ve Hasan G. tutuklanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.