Sosyal Medya

Dünya

Avrupa'nın 28 ülkesi Türkiye kadar olamadı

2008 yılından beri Avrupa’da 6 milyon kişi işten atılırken Türkiye ise 4.2 milyon kişi ise iş buldu.



2008 yılının son aylarında ortaya çıkan küresel kriz özellikle Avrupa'da iÅŸsizler ordusu yaratırken Türkiye tam tersi bir tablo ortaya koydu.

2008 yılından bu yana Avrupa'nın 28 ülkesinde toplam 5.9 milyon kiÅŸi iÅŸini kaybederken Türkiye'de aynı dönemde iÅŸ bulanların sayısı 4.2 milyon oldu. Türkiye yarattığı bu istihdamla aralarında ABD'nin de bulunduÄŸu 34 OECD ülkesiyle de tek başına yarıştı. Türkiye'de istihdam artışında yaÅŸanan bu geliÅŸme, krizle boÄŸuÅŸan Avrupa'daki Türkler için de umut oldu. Geri dönüÅŸler son dönemde hızla arttı.

HER YIL 60 BÄ°N TÜRK

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'de AB ülkelerinin toplamından daha fazla olan istihdam artışının yılda 50-60 bin civarında Avrupalı Türk'ü Türkiye'ye çektiÄŸini açıkladı. Akil'in paylaÅŸtığı verilere göre Avrupa'nın genelinden Türkiye'ye dönen 50-60 bin kiÅŸinin en önemli bölümünü Almanya'dan dönenler oluÅŸturdu. Alman Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Uyum Raporu'na göre, 2006'dan 2013'e kadar geçen altı yılda Almanya'dan Türkiye'ye toplam 220 bin Türk geri döndü.

Fransa gibi çifte vatandaÅŸlığı tanıyan ülkelerde yılın belli bir kısmı Türkiye'de olmak üzere iki ülkede yaÅŸamını sürdürenlerin oranı da arttı. 2012 yılında Uluslararası Strateji ve Güvenlik AraÅŸtırmaları Merkezi'nce Almanya'dan Türkiye'ye yönelik beyin göçüne iliÅŸkin yayınlanan rapora göre ise Almanya'da iyi eÄŸitim görmüÅŸ vasıflı kiÅŸilerin Türkiye'ye yerleÅŸtiÄŸi ortaya çıktı. Raporda "Almanya'nın vasıflı göçmenlere duyduÄŸu ihtiyaç giderek artarken, vasıflı iÅŸçilerin Türkiye'ye dönüyor olması Almanya'nın artık cazibesini yitirdiÄŸine dair bir gösterge" denildi. Söz konusu rapor, özellikle ikinci ve üçüncü nesil vasıflı kiÅŸilerin Almanya'nın etkili bir göçmen politikası oluÅŸturamaması ve ayrımcılıktan dolayı Türkiye'ye geri dönme eÄŸilimlerinin giderek arttığına dikkat çekti.

OECD ÜLKELERÄ°NÄ° SOLLADIK

OECD iÅŸ gücü istatistiklerine göre, Türkiye'nin 2007 yılında 20 milyon 738 bin olan istihdam rakamı, 2014 yılında 25 milyon 524 bine çıktı. Buna karşılık 34 üyeden oluÅŸan OECD genelinde yine 2007 yılında 525 milyon olan istihdam rakamı, 2014 yılında 532 milyona ulaÅŸtı. Böylece Türkiye'nin 5 milyona yaklaÅŸan istihdam artışı, tek başına 34 OECD ülkesinin toplamına yaklaÅŸtı. Pek çok AB üyesinde iÅŸsizlik oranının artmasına paralel olarak istihdam rakamlarında önemli düÅŸüÅŸler yaÅŸandı. 28 AB ülkesinde 2008 yılından bu yana iÅŸini kaybedenlerin sayısı 5.9 milyonu bulurken 3 milyon kiÅŸinin iÅŸini kaybettiÄŸi Ä°spanya'da iÅŸsizlik oranı gençlerde yüzde 55'e çıktı.

Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ORANI YÜZDE 11.2

Türkiye'de Türkiye'de iÅŸsizlik oranı, ÅŸubatta bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 11.2 oldu. TÜÄ°K'in dün açıkladığı verilere göre iÅŸsiz sayısı ise aynı dönemde 3 milyon 259 binden 3 milyon 226 bin kiÅŸiye düÅŸtü. Ä°ÅŸsiz sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise 401 bin kiÅŸi arttı. Aynı dönemde; tarım dışı iÅŸsizlik oranı 1.1 puanlık artış ile yüzde 13.2 düzeyine çıkarken, 15-24 yaÅŸ grubunu içeren genç iÅŸsizlik oranı 3 puanlık artış ile yüzde 20.0'ye çıktı.

Ä°ÅžSÄ°ZLER ALMANYA'NIN TEKLÄ°FÄ°NÄ° REDDETTÄ°

Türkiye'den, iÅŸçi talep eden Almanya'ya Ä°ÅžKUR'a kayıtlı iÅŸsizlerden olumsuz cevap geldi. 7 Mayıs 2015 tarihinde Avrupa Sabah'ta yayınlanan habere göre, Alman Federal Ä°ÅŸ Kurumu, Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu'ndan tesisatçı, elektrikçi, hasta bakıcı, tıbbi sekreter, teknisyen baÅŸta olmak üzere Türk elemanlar talep etti. Habere göre, Ä°ÅžKUR'a kayıtlı iÅŸsizler, Türkiye'de koÅŸulların daha iyi olduÄŸunu belirterek Almanya'ya gitmeye sıcak bakmadılar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.