Sosyal Medya

Dünya

Hindistan ile Çin arasında 24 anlaşma

Çin ile Hindistan, iklim değişikliği, uzay bilimleri, demiryolu taşımacılığı, eğitim ve ekonomi gibi konularda toplam 24 anlaşma imzaladı



Çin ile Hindistan, eÄŸitimden uzay araÅŸtırmalarına, ekonomiden karşılıklı yeni konsolosluklar açılmasına kadar birçok konuyu içeren anlaÅŸmalar imzaladı.

Çin BaÅŸbakanı Li Kıçiang'ın daveti üzerine bu ülkeye gelen Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi, Pekin'de resmi törenle karşılandı. BaÅŸkent Pekin'de bulunan Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan resmi törende Li Kıçiang ve Narendra Modi, iki ülkenin ulusal marÅŸlarının çalınmasının ardından muhafız alayını selamladı.

Törenin ardından iki tarafın üst düzey yetkilileri bir araya geldi. Taraflar, eÄŸitim, düÅŸünce kuruluÅŸları, medya, denizcilik, uzay, ulaÅŸtırma ,teknoloji, turizm ve ekonomi gibi alanları kapsayan 24 iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması ve mutabakat zaptı imzaladı.

Hindistan BaÅŸbakanı Modi, imza töreninin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Çin BaÅŸbakanı Li ile birçok alanda görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduÄŸunu ve ikili iliÅŸkilerin olumlu yönde ilerletileceÄŸini söyledi. Modi, Çin-Hindistan iÅŸbirliÄŸinin iki ülkenin yararına olmasının yanı sıra dünyaya pozitif sinyal gönderme amacını taşıdığını ifade etti.

'ANLAÅžMAZLIKLARIMIZ VAR ANCAK ÇÖZEBÄ°LECEK OLGUNLUKTAYIZ'

Modi, Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping'in Åžian'da kendisi sıcak karşılamasından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, Åži'nin sıcak tavrıyla 1,25 milyar Hintlinin sevgisini kazandığını da dile getirdi.

Åži, geçen yıl eylül ayında Hindistan'a yaptığı ziyarette Modi'nin memleketi Gujarat'a gitmiÅŸti. Çin basınında, Modi'nin dün Åžian'a gitmesi karşılıklı iki ülke dostluÄŸunu pekiÅŸtirme giriÅŸimleri olarak yorumlandı.

Çin BaÅŸbakanı Li ise iki ülke arasında bazı anlaÅŸmazlıklar bulunduÄŸunu ancak çözüm konusunda yeterli siyasi olgunluÄŸa sahip olduklarını söyledi. Li ayrıca, Çin-Hindistan iliÅŸkilerini yeni bir seviyeye getirmek amacıyla Hindistan ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Modi'nin, Pekin ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere Åžanghay'a geçmesi bekleniyor.

Çin ile Hindistan arasında imzalanan anlaÅŸmalarla, taraflar Çin'in Çıngdu ÅŸehri ile Hindistan'ın Çennay ÅŸehrinde karşılıklı konsolosluk açacak.

Ayrıca, iki ülkenin ulusal demiryolları kurumları iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirmek amacıyla eylem planı üzerinde anlaÅŸtı. Bunun dışında, iki komÅŸu ülke, deniz bilimi ve teknolojileri, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, kutuplarda bilimsel çalışmalar yürütecek. Çin ile Hindistan'ın, uzay bilimi konusunda iÅŸbirliÄŸini içeren beÅŸ yıllık bir taslağı da tamamladığı bildirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.