Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ramadi IŞİD'in eline geçmek üzere

IŞİD, Irak’ın en büyük eyaleti Anbar'ın başkenti Ramadi'de, hükümet binalarının bulunduğu yerleşkeyi ele geçirdi. Kentin büyük bölümü fiilen IŞİD'in eline geçmiş oldu. ABD, Irak'a silah yardımı teklif etti.



Iraklı polis yetkilisine göre, IŞİD bir gün öncesinde baÅŸlattığı saldırı sırasında, Cuma günü Ramadi hükümet ana binasını ele geçirdi, binanın üzerine siyah bayrak astı.

Ä°sminin açıklanmaması kaydıyla AFP’ye konuÅŸan yetkili, “IŞİD, ÅŸimdi Ramadi merkezi hükümet binasını iÅŸgal ediyor. Aynı zamanda polis merkezi üzerinde bayraklarını astı” ifadelerini kullandı.

IŞİD de, internet üzerinden yaptığı açıklamada, Ramadi’nin merkezinde bulunan hükümet binasını ele geçirdiÄŸini duyurdu.

IŞİD’in açıklamasında, Anbar eyaletinde Irak ordusu, hükümeti ve polisine ait birçok binanın bombalandığı da ifade edildi.

Al Jazeera BaÄŸdat muhabiri Osama Muhammed ise, Ramadi’de Irak ordusu ve yanında savaÅŸan çoÄŸu Åžii milislerden oluÅŸan El HaÅŸd El Åžabi milisleri ile IŞİD'in arasında ÅŸiddetli çatışmalar devam ederken, iki semtin yanı sıra ve Irak ordusu merkezi komuta binasının hala hükümetin kontrolünde olduÄŸunu aktardı.

ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, Cuma günü Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi'yi arayarak Ramadi'nin son durumu hakkında bilgi aldı. ABD'nin destek vermeye hazır olduÄŸunu vurgulayan Biden, AT-4 tipi roketatarlar ve roket mermileri gönderebileceklerini söyledi.

'Ramadi'den 114 bin kiÅŸi göç etmiÅŸti'

BM Mülteciler Ajansı, Nisan ayında Irak'ta ÅŸiddet olaylarının arttığı Ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kiÅŸinin yerinden olduÄŸunu açıklamıştı. Ajans, Irak’ın batısında yer alan Anbar Eyaleti'nde kalanların sayısının 8 bin civarında olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

BMMA’nın sözcüsü Adrian Edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaÅŸmak için Ramadi'den ayrılarak yollara düÅŸerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. Edwards'a göre, bu sorunları ÅŸöyle sıralamak mümkün: kaynakların azalması, kontrol geçiÅŸ noktaları, belli bölgelere giriÅŸ yasağı ve güvenlik prosedürleri

BM istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana Irak’ta 400 bini Anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kiÅŸi yerinden oldu.

IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmiÅŸti

Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmiÅŸti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüÅŸtü.

Suriye’de de geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduÄŸu ‘Ä°slam Devleti’ne’ 'hicret' çaÄŸrısı yapmıştı.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürdüÄŸü açıklanmıştı.

IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluÅŸturdu.

Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduÄŸu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye baÅŸladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, AÄŸustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları baÅŸlattı.

 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.