Dünya
Binlerce göçmen denizde tek başına
Güneydoğu Asya sularında mahsur kalan 6 bin Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenden 900'ü kurtarıldı. Tayland, Endonezya ve Malezya yanaşmaya çalışan tekneleri geri çevirmeye devam ediyor.
Denizde mahsur olan mültecilerden yaklaşık 800'ü cuma günü Endonezya'nın Açe bölgesinde karaya çıktı. Tayland deniz kuvvetleri de 106 mülteciyi kurtardı. Ancak BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin, aç ve susuz günlerdir denizde mahsur yüzlerce Arakanlı (Rohingya) Müslüman ve BangladeÅŸli göçmenin kurtarılması çaÄŸrılarına karşı göçmenleri taşıyan tekneler hala geri çevriliyor.
Endonezyalı yetkililer daha çok göçmenin ülkelerine giriÅŸ yapması durumunda kendi vatandaÅŸlarından "iÅŸ çalabilecekleri ve sosyal sorunların ortaya çıkabileceÄŸi" uyarısı yapıyor.
Geçen hafta yaklaşık 2 bin 500 göçmen Endonezya'nın batı kıyılarına ve Malezya'nın kuzeybatı bölgesine giriÅŸ yaptı.
Ancak kıyılara yaklaÅŸmaya çalışan diÄŸer tekneler Endonezya ve Tayland deniz kuvvetleri tarafından geri çevriliyor. Malezya da aynı uygulamayı yapıyor.
"Şimdiye kadar son derece nazik davrandık"
Malezya hükümeti, çarÅŸamba günü 800'den fazla göçmenin bulunduÄŸu iki tekneyi geri çevirmiÅŸti.
Malezya Ä°çiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Wan Junaidi, "Bizden daha ne bekleniyor? Åžimdiye kadar sınırlarımızı ihlal eden kiÅŸilere son derece nazik davrandık. Kimse kıyılarımızı bu ÅŸekilde istila edemez. Burada iyi bir ÅŸekilde karşılanmadıkları mesajını onlara doÄŸru ÅŸekilde vermemiz gerekiyor" ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.
Bankok'daki Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joe Lowry hükümetlerin bu tavrıyla ilgili, "Yiyecekleri yok, sussuzlar, kendi idrarlarını içiyorlar. Bu, insan hayatıyla denizde ping-pong oynamaktır. Bu bölgedeki hükümetlerin biran önce çözüm bulmalarını bekliyoruz... Yoksa Andaman denizinde tekneler dolusu kurumuÅŸ cesetler bulacağız" dedi.
'Göç sorununda hızlı kararlar alınmalı'
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, GüneydoÄŸu Asya'da denizdeki teknelerde terk edilmiÅŸ durumda hala 6 bin Arakanlı (Rohingya) Müslüman ve BangladeÅŸli göçmen bulunduÄŸunu belirterek, "Tayland, Endonezya ve Malezya'nın çaresiz durumdaki mültecilerin bulunduÄŸu tekneleri denize kalmaya itmesi ve insanların kaçınılmaz ÅŸekilde hayatını kaybetmesi karşısında dehÅŸete düÅŸmüÅŸ durumdayım" açıklamasını yaptı.
Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, GüneydoÄŸu Asya'da çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan insan kaçakçılığı ve göç sorunu konusunda bölge ülkelerini hızlı kararlar almaya çağırdı.
BangladeÅŸ ve Myanmar'dan teknelerle ayrılarak diÄŸer bölge ülkelerine daha iyi bir gelecek için ulaÅŸmaya çalıştıklarını vurgulayarak Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin altını çizen Zeyd, "Myanmar hükümeti, Rohingya Müslümanlarına yönelik kurumsal ayrımcılık ve eÅŸit vatandaÅŸlık hakkı sorununun üzerine gidene kadar tehlikeli göç devam edecek" dedi.
"Eziyet gören dini azınlık"
Bengal Körfezi'nde Eylül 2014'ten Mart 2015'e kadar çoÄŸunluÄŸu Rohingya Müslümanı olmak üzere 920 göçmen hayatını kaybetti.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. BangladeÅŸ'teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.
Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik ÅŸiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaÅŸayan on binlerce Arakanlı Müslüman, iÅŸ bulma hayaliyle bölge ülkelerine kaçmaya baÅŸlamış, birçoÄŸu insan tacirlerinin tuzağına düÅŸmüÅŸtü.
"Akrabaları fidye ödemezse ölüme terk ediliyorlar"
Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir çalışma kampı tespit edilmiÅŸ, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları bulunmuÅŸtu. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara verdiÄŸi sert tepkinin ardından bölgede insan kaçakçılığı yapanların korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.
Uluslararası Göç Örgütü'nün Tayland temsilcisi Jeff Labovitz, binlerce Rohingya Müslümanı ve BangladeÅŸli göçmenin halen açık denizde insan kaçakçılarının elinde olduÄŸunu söylemiÅŸti. Labovitz, "Kaçakçılar, insanları kamplarda tutuyor, dövüyor ve iÅŸkence ediyorlar. EÄŸer akrabaları fidye ödemezse çekinmeden ölüme terk ediyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
Tayland'da 29 Mayıs'ta göçmen krizinin çözümüne yönelik bir toplantının yapılacağı bildirildi. Cunta yönetiminin lideri ve BaÅŸbakan Prayuth Çan-oça, yapılacak toplantının göçmen kaçakçılığından etkilenen 15 ülkenin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅŸtirileceÄŸini bildirdi.
IOM'den 1 milyon dolarlık yardım
Uluslararası Göç Örgütü GüneydoÄŸu Asya'daki mültecilere yardım yapıldığını açıkladı.
IOM Sözcüsü Leonard Doyle, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, göçmen krizinde çaresiz durumda bulunan mülteciler için kullanılmak üzere kurumun 1 milyon dolarlık yardımda bulunulduÄŸunu duyurdu.
Doyle, yardımın hala Endonezya, Malezya ve Tayland açıklarında bulunan teknelerde mahsur kalan 6 bin mülteci için kullanılacağını açıkladı.
IOM Genel Direktörü William Lacy Swing ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Kadın ve çocukların da aralarında bulunduÄŸu insanların susuzluk yüzünden kahredici bir ÅŸekilde ölmesini sadece izleyemeyiz" dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.