Güncel
MİT tırları davasında 10 askere yakalama kararı
MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili, aralarında üst rütbelilerin de bulunduğu 10 muvazzaf asker hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
MÄ°T'e ait yardım tırlarının durdurulmasını da içeren soruÅŸturmada, 10 muvazzaf asker hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hakkında yakalama kararı verilen ÅŸüphelilerden birinin rütbesi yarbay.
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliÄŸini ihlal, kiÅŸisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs'' iddiasıyla soruÅŸturma yürütülüyor.
SoruÅŸturma, MÄ°T tırlarının 2014 yılında Adana ve Hatay'da durdurulmasını ve 'Kudüs Ordusu Terör Örgütü' isimli bir baÅŸka soruÅŸturmada usûlsüzlük yapıldığı iddialarını kapsıyor.
SoruÅŸturmanın geçmiÅŸi
17 Aralık yolsuzluk ve rüÅŸvet operasyonu ile su yüzüne çıkan hükümet - Cemaat kavgasının önemli ayaklarından biri de MÄ°T'e ait tırlarının aranmasıydı. MÄ°T'in tırları, Suriye'ye silah götürdüÄŸü iddiasıyla durdurulup aranmak istenmiÅŸti. Dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Jandarma kullanıldı" derken, hükümet yetkilileri de araçların MÄ°T kontrolünde Suriye’ye insani yardım götürdüÄŸünü ve savcıların arama yetkisi olmadığını söyledi.
Hatay ve Adana'daki tır aramaları, "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruÅŸturma kapsamında yapılmıştı. Bu operasyona katılan askerler hakkında, Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca "siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açıldı. Hatay, Ankara ve Adana il jandarma komutanlıklarında görev yapan 34 kiÅŸi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi, aralarında Yarbay Erdal Turna, Binbaşı Bekir KarataÅŸ ve Mehmet Fırat ile Yüzbaşı Hakan Gençer'in de bulunduÄŸu 17 muvazzaf asker ''terör örgütü üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs'' tutuklandı.
Ä°lk operasyon
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruÅŸturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarına iliÅŸkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski Ä°stanbul Terörle Mücadele Åžube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduÄŸu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.
Ä°kinci operasyon
SoruÅŸturmayı geniÅŸleten savcılık, yeni deliller doÄŸrultusunda ÅŸubat 2015'te düzenlenen 2. operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs'' suçlarından 29 ÅŸüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermiÅŸti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kiÅŸiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
''Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruÅŸturmasında uslsüzlükler yapıldığı iddialarına iliÅŸkin ''paralel yapıya'' yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruÅŸturma kapsamında toplam 28 kiÅŸi tutuklanmıştı. Son tutuklamalarla birlikte bu dosyada tutuklu sayısı 47'ye ulaÅŸtı.
Kaynak: AA, Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.