Coğrafyamız
İsveç Marianne gemisi Gazze yolunda
İsveç'ten Gazze'ye giden gemideki aktivistler, yolculuk boyunca farklı duraklarda Gazze'ye uygulanan ambargoya dikkati çekecek
Ä°sveç'in Göteborg ÅŸehrinden geçen hafta yola çıkan, Avrupa'nın birçok ülkesinden, Filistin'e uygulanan ambargoyu delmek için mücadele veren yardım derneklerinin katılımıyla kurulan ''Freedom Flotilla''ya (Özgürlük filosu) baÄŸlı Marianne gemisi, Kopenhag'a vardı.
''Ship to Gaza'' kampanyası kapsamında yola çıkan gemideki Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Özlem Çekiç'in yanı sıra Norveç, Ä°sveç ve Danimarka'dan siyasiler, sanatçılar ve aktivistlerin de aralarında bulunduÄŸu 13 kiÅŸi, Islands Brygge limanında bekleyen coÅŸkulu kalabalık tarafından karşılandı.
Yaklaşık 1,5 ayda Gazze'ye varmayı planlayan ve yolculuk boyunca farklı duraklarda yıllardır uygulanan ambargoya dikkati çekecek gemideki aktivistlerden Özlem Çekiç, yolculuÄŸun Malmö-Kopenhag durağına katıldı.
Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye ambargonun bir an önce durdurulmasına katkı için gemide yer aldığını ifade etti. Çekiç, ''Bu gemi Gazze'ye gitmeyi planlıyor. Avrupa'da birçok yerde duracak ve milletvekillerinin de katılımıyla Gazze'nin yaÅŸadığı ambargo altındaki hayata dikkati çekecek'' diye konuÅŸtu.
Mavi Marmara'da yaÅŸanan ölümlere de iÅŸaret eden Çekiç, Marianne gemisinin saÄŸ salim yerine ulaÅŸmasını diledi. Çekiç, Gazze için ''dünyanın en büyük hapishanesi'' ifadesini kullanırken, orada yaÅŸayan insanların ilaçtan inÅŸaat malzemesine kadar birçok konuda yardıma ihtiyacı olduÄŸunun altını çizdi.
''GAZZE HALKINA, HALKALARIN DAYANIÅžMASINI GÖTÜRÜYORLAR''
Özlem Çekiç ile yolculuÄŸun Malmö-Kopenhag ayağı için gemiye davet edilen Suriyeli asıllı doktor Haifaa Awad ise Suriye'deki iç savaÅŸ sırasında çocuk ve kadınlara yardım etmek için bir süre burada bulunduÄŸunu anlatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
''SavaÅŸta ilk olarak zayıfların etkilendiÄŸini gözlemledim. Ambargo nedeniyle kronik hastalıkları bulunanlar ve özellikle kanser hastaları çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. BirçoÄŸu yardım alamadığı için hayatlarını kaybediyorlar. Kanser hastalarına Gazze dışında tedavi olabilme imkanı verilmesi gerekiyor, çünkü orada örneÄŸin kemoterapi uygulanamıyor. Bu geminin ambargoyu delmek için yola çıkması çok önemli ve umarım yol boyunca baÅŸka gemiler de eÅŸlik eder. Aslında yanlarında sembolik yardımlar götürüyorlar ancak en önemlisi Gazze halkına, halkaların dayanışmasını götürüyorlar.''
Delegasyonda yer alan Göteborg Üniversitesi'nden Profesör Helena Lindholm Schultz, yaptığı basın toplantısında, ''Gazze'de nüfüsün yüzde 46'sı 14 yaşından küçük ve gelecekten bir beklentileri yok. Aynı ÅŸekilde çalışma yaşındakilerinin yarısından fazlasının iÅŸi yok. Bu durumlarda deÄŸil Hamas, daha da radikal gruplara katılımlar maalesef yaÅŸanıyor'' diye konuÅŸtu.
Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Trine Mark da Danimarka'nın ve daha birçok ülkenin Filistin'i tanıyarak, Ä°srail üzerinde baskı kurması gerektiÄŸini savundu.
Danimarka'nın Birlik Listesi (Enhedslisten) partisinden Rosa Lund ise 40 Gazzeli ile koÅŸma fırsatı bulduÄŸunu belirterek, bunların hepsinin ilk defa Gazze dışına çıkmalarına ve o kadar küçük bir yerde 1,5 milyon kiÅŸinin yaÅŸamasına raÄŸmen hepsinin kendisinden hızlı koÅŸmasına ÅŸaşırdığını dile getirdi.
Basın toplantısında ayrıca, Gazzeli balıkçıların da Ä°srail tarafından her gün saldırıya uÄŸradığına dikkat çekildi. Saldırıların Ä°srail'in belirlediÄŸi 6 deniz milinin ihlal edilmemesine raÄŸmen her gün tekrarlandığına iÅŸaret edildi. Ship to Gaza'nın basın sorumlusu Staffan Graner da Ä°srail'in öldürdüÄŸü balıkçı sayısının Hamas'ın öldürdüÄŸü Ä°sraillilerden fazla olduÄŸunu söyledi.
''BÄ°RÇOK TÜRK KURUMUYLA BÄ°RLÄ°KTE HAREKET EDÄ°YORUZ''
Staffan Graner, 2012'de Gazze'ye yine gemiyle gittiklerini hatırlatarak, 2014 yazındaki Ä°srail saldırılarından sonra bu yaz yeniden Gazze'ye gitmeye karar verdiklerini söyledi.
Gemideki yardım malzemelerinin sembolik olduÄŸunu dile getiren Graner, Ä°srail'e insan hakları ve uluslararası hukukun yanı sıra Gazzelilere halkların dayanışmasını götüreceklerinin altını çizdi.
Graner, ÅŸöyle devam etti:
''Åžu anda Barış Filosu adı altında üç gemi olarak Gazze'ye gitmeyi planlıyoruz ancak yol boyunca umarız ki daha fazla gemi katılır bize. Bu gibi faaliyetler Ä°srail'in dikkatini çekiyor ve bir baskı uygulandığı konusu medyada yer alırken daha fazla Ä°srailli bu konuyu tartışıyor artık. Ambargonun kalkması önemli ama bu sadece atılacak olan ilk adım. Yapılacak çok ÅŸey var. Ä°sveç, Filistin'i tanıdı, Türkiye zaten yıllar önce tanımıştı. Belirtmeliyim ki, Türkiye'nin ve Türkiye halkının Filistinlilere çok büyük yardımları oluyor. Biz de birçok Türk kurumuyla birlikte hareket ediyoruz. Mavi Marmara katliamında birçok kiÅŸi hayatını kaybettikten sonra Avrupa genelinde birlik olup beraber hareket etmeye baÅŸladık. Yani biz uluslararası bir hareketiz.''
Marianne adlı gemi, bu akÅŸam düzenlenecek yardım konserinden sonra Kopenhag'dan ayrılacak.
Henüz yorum yapılmamış.