Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran gemisi Körfez'de uyarı ateşi yaptı

İran donanması, Aden Körfezi açıklarında Singapur bandıralı bir yük gemisine uyarı ateşi açtı.



Ä°ran Devrim Muhafızları’na baÄŸlı bir donanma gemisi, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) sularına girmek isteyen Singapur bandıralı bir ticari yük gemisine uyarı ateÅŸi açtı. Ä°sminin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, BAE Deniz Kuvvetleri'nin bir savaÅŸ gemisini bölgeye gönderdiÄŸini, uyarı ateÅŸi açan Ä°ran gemisinin de uzaklaÅŸtığını dile getirdi. Yetkili, ABD’nin olaya herhangi bir müdahalede bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermedi.

"Kaygı duyuyoruz"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, konudan haberdar olduklarını ifade ederek, bu kuru yük gemisinde herhangi bir ABD vatandaşının bulunmadığı bilgisini verdi.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke de  günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, olayın takibini sürdürdüklerini ifade etti.

Rathke, “Hürmüz BoÄŸazı ile Babül Mendep BoÄŸazı’nın da aralarında bulunduÄŸu uluslararası sularda ticari akışın ve deniz seferlerinin serbestliÄŸini engelleyecek her ÅŸeyden kaygı duyuyoruz. Bu belirli olaya iliÅŸkin ise nasıl meydana geldiÄŸini anlamaya çalışıyoruz” dedi. 

Ä°ran Aden'e iki savaÅŸ gemisi göndermiÅŸti

Ä°ran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, 8 Nisan'da yola çıkan Ä°ran donanmasına ait iki savaÅŸ gemisi Aden Körfezi'ne ulaÅŸmıştı.

Ä°ran Deniz Kuvvetleri Komutanı TuÄŸamiral Habibullah Seyyari, bölgeye gönderilen gemilerin görevininin ticari gemilerin güvenliÄŸini saÄŸlamak ve Ä°ran'ın açık denizlerdeki çıkarlarını korumak' olarak açıklamıştı.

ABD filoyu güçlendirdi

Aden Körfezi'nde, Yemen açıklarında halihazırda 7 savaÅŸ gemisi bulunan ABD de bölgedeki filosunu iki savaÅŸ gemisiyle daha takviye etmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama Salı günü yaptığı açıklamada Ä°ran'ın Yemen'deki Husilere silah sevkiyatı yapmasının bölgedeki ticaret yolunun güvenliÄŸini tehlikeye atacağını söylemiÅŸ ve bu konuda Tahran'ı net bir ÅŸekilde uyardıklarını söylemiÅŸti.

ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Amerikan savaÅŸ gemilerinin körfeze gönderilmesinin 'yapılması gereken bir hamle' olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.